Patalynės išpardavimas, nuolaida iki 40%!

Patalynės istorija: kaip keitėsi medžiagos, stilius, panaudojimas bėgant metams

Ar kada teko susimąstyti, kaip miegojo mūsų protėviai? Pakritę ant šiaudų ar lapų guolyje, susisukę į gyvūno kailį. O gal įsiropštę į odinį hamaką siūbuodavo miško paunksmėje? Patalynei sukurti naudota viskas, ką pavykdavo rasti po akimis arba tai, kas likdavo nuo derliaus – šiaudai, lapai ar kitos medžiagos.

Laikui bėgant, patalynė keitėsi dėl įvairių priežasčių, įskaitant kultūrinius papročius, technologinius patobulinimus ir medžiagų prieinamumą. Taigi kaip iš arčiau atrodė patalynės komplektai senovėje ir kaip viskas keitėsi?

Pirmieji patalynės komplektai – iš ko pagaminti?

Patalynė naudojama jau tūkstančius metų, o seniausi pavyzdžiai randami dar senovės Egipte ir Mesopotamijoje. Šiose civilizacijose patalynė gaminta iš lino – tai itin patvarus ir universalus augalas, naudotas tiek drabužiams austi, tiek patalynės gamybai. Senovės egiptiečiai lininiuose audiniuose netgi neretai išsiuvinėdavo raštus ir medžiagas puošdavo karoliukais.

Lininė patalynė vertinama iki šių dienų dėl aukštos kokybės ir ilgaamžiškumo. Nauja lino patalynė yra gana standi, tačiau skalbiamas linas tampa vis minkštesnis, o ilgainiui ne tik nepagelsta, bet darosi vis baltesnis. Linas palaiko pastovią kūno temperatūrą miegant, tad vasaromis atvėsina, o žiemą – šildo.

Kita senovėje naudota medžiaga – šilkas. Manoma, kad prieš 5–8 tūkstantmečius šilką pradėjo austi kinai. Legenda byloja, kad Geltonojo imperatoriaus žmonai į arbatos puodelį įkrito šilko kokonas. Ši pamačiusi ploną giją užsimanė iš jo išausti audinį, tad taip prasidėjo ir šilko patalynės kelionė. Galima sakyti, kad kinai pirmieji turėjo hipoalerginį audinį, kadangi šilkinė patalynė yra atspari dulkių erkutėms, pelėsiui, o kartu – tai aukštos kokybės ilgaamžis audinys, laikomas prabangos simboliu.

Viduramžių ir Renesanso prabanga

Viduramžiais patalynė laikyta prabangos ir socialinio statuso simboliu. Turtingieji lovas puošdavo įmantriais baldakimais ir užuolaidomis, gamintomis iš prabangių medžiagų – šilko, aksomo ar brokato. Įprastai tų laikų patalynė būdavo balta, tačiau aukštuomenė naudodavo dažus suteikti audiniams spalvų arba puošdavo juos aukso siūlais, kad patalynei suteiktų prabangos ir išskirtinumo.

XVI amžiaus Velse atsirado flanelinė patalynė, iš pradžių gaminta iš purios ir minkštos vilnos. Vėliau audinio gamybai pradėta naudoti medvilnė ir sintetiniai pluoštai. Flanelė išpopuliarėjo iki XIX amžiaus dėl ilgaamžiškumo ir šilumos, ypač šaltesnio klimato šalyse. Šiais laikais tai mėgstamas pasirinkimas tų, kuriems patinka jaukumas, todėl dažnai pasirenkama šaltesniais mėnesiais.
Pramonės revoliucija ir Viktorijos era

Kartu su pramonės revoliucija įvyko pažanga ir tekstilės pramonėje, todėl patalynė tapo prieinamesnė visuomenei. Viktorijos epochos metu žmonės pradėta skirti daugiau dėmesio miegamųjų kambarių stiliui ir patogumui. Taip išaugo dekoratyvios ir patogios patalynės paklausa, atsirado įvairesnių medžiagų ir skirtingų dizainų.

Būtent tuo metu medvilnė tapo populiariu patalynės pasirinkimu. Ši medžiaga patogi, lengvai prižiūrima ir nebrangi. Medvilninė patalynė buvo itin paklausi dėl patvarumo ir šilumos. Šiais laikais žinoma, kad šio audinio patalynė yra hipoalergiška ir skalbiama vis minkštėja, todėl tampa vis labiau malonesnė naudoti.

Iš tankiau suausto medvilnės audinio gaminamas satinas. Satino patalynė pasižymi šilkui būdingomis savybėmis – itin tankiai suaustas, švelnus audinys yra šiltesnis, tačiau kartu pralaidus orui. Satino spindesys suteikia miegamojo kambariui prabangos ir jaukumo pojūtį.

XX amžius – nepasiteisinusios naujovės

XX amžiuje į rinką žengė sintetinės medžiagos. Pasirodė poliesteris ir viskozė, tapę populiariais patalynės audiniais dėl prieinamos kainos ir lengvos priežiūros. Tačiau sintetinės medžiagos ne itin pasiteisino – imta vėl domėtis natūraliomis medžiagomis. Rinką užplūdo bambuko patalynė, linas ir vilna. Žmonės ėmė suvokti, kad tvarus, natūralus pluoštas yra ne tik ilgaamžis, bet ir naudingas aplinkai bei sveikatai.

Patalynė dabar

Šiais laikais galime pasigirti patalynės komplektų ir medžiagų įvairove – nuo hipoalerginės patalynės iki prabangių egiptietiškos medvilnės paklodžių bei ekologiškų bambukinės vilnos audinių. Vis labiau skubančiame pasaulyje norisi ir tokios patalynės, kuri būtų ilgaamžė ir lengvai prižiūrima.


Tancelio patalynė pasižymi drėgmę sugeriančiomis savybėmis, pralaidumu orui ir aplinką tausojančiais gamybos būdais. Tancelio audinys itin gerai sugeria drėgmę, todėl užtikrina jaukų miegą visą naktį.

Patalynės ateitis

Žvelgiant į ateitį, tvarumas ir naujovės ir toliau formuos patalynės pasaulį. Jau šiomis dienomis kuriamos naujos technologijos ir testuojamos medžiagos, kurios gerina patalynės patogumą, ilgaamžiškumą ir ekologiškumą. Pavyzdžiui, bambukinės antklodės, glamžyta ir gofruota patalynė pastaraisiais metais išpopuliarėjo dėl savo tvarumo ir neįtikėtino minkštumo.

Glamžyta patalynė pastaraisiais metais tampa vis populiaresnė kaip madingas ir išlaisvinantis patalynės stilius. Priešingai nei tradicinė patalynė, glamžytas audinys yra sąmoningai raušklėtas, todėl interjerui suteikia kasdieniškumo ir gyvumo. Tai patalynė skubančiam žmogui, kuris nenori rūpintis patalynės lyginimu ir puoselėjimu – juk svarbiausia, kad viskas atrodytų gerai ir kasdieniškai be didelių pastangų.

Gofruota patalyne – tai dar viena tendencija, grąžinanti tradicines skiautines paklodes į madą. Anksčiau buvo madingi skiautiniai, šiuo metu – gorfas, kadangi jis lengvai prižiūrimas, praktiškas ir interjerui suteikia žaismingumo. Gofruota patalynė paprastai gaminama iš aukštos kokybės audinių, tokių kaip medvilnė, linas arba skirtingų audinių mišinių.

Per istoriją iki šių dienų

Patalynės istorija – tai įspūdinga kelionė laiku, atskleidžianti, kaip keitėsi tekstilė, jos dizainas ir kaip pasireiškė žmonių išradingumas. Nuo paprastų lininių paklodžių iki prabangių audinių – patalynė nuėjo ilgą kelią, suteikdama gerą miegą ir komfortą. Diegiant naujas technologijas, pirmenybę teikiame tvarumui, tad kokybiškos patalynės ateitis žada dar daugiau pažangos, užtikrinant, kad miegamasis kambarys liktų poilsio ir atsipalaidavimo oaze. Įsigiję kokybišką patalynę internetu garantuosite sau ramų kiekvienos nakties miegą.

Susijusios prekės

avatar