Patalynės išpardavimas, nuolaida iki 40%!

10 mitų apie patalynės priežiūrą

Visi norime miegoti ramiai ir patogiai, tačiau tam daug įtakos turi tinkama patalynės priežiūra. Jei netinkamai rūpinsimės savo patalyne, net ir brangiausias bei minkščiausias audinys po skalbimo bus kietas, šiurkštus ir gali sudirginti odą. Ne mažiau svarbu išlaikyti ir estetinę patalynės išvaizdą, tačiau prižiūrėdami namų tekstilę daugelis vis dar vadovaujasi nepagrįstais mitais. Šiame straipsnyje atskleisime mitus apie patalynės priežiūrą – tai padės jums tinkamai ja pasirūpinti ir užtikrins gerą poilsį.

Mitas #1: lovą būtina pakloti vos atsikėlus

Lovos klojimas išties padeda palaikyti tvarkos įspūdį miegamajame, tačiau tai nėra geriausias pasirinkimas, jei norite išlaikyti savo patalynę švarią! Miego metu prarandame iki pusės litro skysčių, o patalynė viską sugeria. Jei lovą paklojate vos atsikėlę, drėgmė nespėja išgaruoti, todėl audinyje kaupiasi drėgmė, o tai yra puiki terpė bakterijoms. Dėl to rekomenduojame po miego palikti patalynę išdžiūti bent porai valandų ir tik tada sutvarkyti patalą. Jei neturite laiko ir norite, kad lova atrodytų tvarkinga, užtieskite antklodę ir atlenkite ją atgal, lovūgalio link. Pagalves pakedenkite, tačiau jų neuždenkite, kad audinys galėtų išdžiūti.

Mitas #2: naudojant antčiužinį, nebūtina valyti čiužinio

Antčiužinis išties apsaugo jūsų čiužinį nuo dėvėjimosi, tačiau jis negali apsaugoti nuo dulkių erkučių ir kitų alergenų. Dėl to čiužinį rekomenduojama valyti kas pusmetį, nepriklausomai nuo to, naudojate antčiužinį ar ne. Ar tai reiškia, kad neverta naudoti antčiužinio? Anaiptol, antčiužinis padeda palaikyti patalo higieną ir apsaugo jūsų čiužinį nuo drėgmės bei dulkių, tačiau jis nėra visagalis.

Mitas #3: aukšta skalbimo temperatūra sunaikina visas bakterijas

Aukšta skalbimo temperatūra padeda sunaikinti dalį bakterijų, tačiau atkreipkite dėmesį į patalynės priežiūros rekomendacijas. Skalbimo temperatūra skiriasi priklausomai nuo audinio, pavyzdžiui, flanelės patalynė gali būti skalbiama aukštoje temperatūroje. Vis dėlto būtina naudoti skalbiklį, nes karštis negali sunaikinti visų mikrobų, tačiau specialios plovimo priemonės padeda palaikyti gerą higieną.

Mitas #4: pagalvių nereikia skalbti

Net jei pagalvės audinio tiesiogiai neliečiate, jį taip pat būtina skalbti, tik rečiau. Net jei dažnai keičiate ir skalbiate pagalvių užvalkalus, periodiškai reikėtų pasirūpinti ir pačia pagalve. Kai kurios pagalvės turi atsegamą impilą, todėl galima lengvai pašalinti užpildą ir jį išskalbti. Jei pagalvė nėra atsegama ir negali būti skalbiama, ją reikėtų pakeisti. Taip pat geras būdas užtikrinti tinkamą pagalvės higieną yra džiovinimas prieš saulę – saulės spinduliai padeda sunaikinti bakterijas.

10 mitų apie patalynės priežiūrą | Patalynė | Nostra.lt

Mitas #5: pagalvių užvalkalus reikia skalbti dažniausiai

Nors galima rasti patarimų, rekomenduojančių dažniau skalbti būtent pagalvių užvalkalus, jie tikriausiai nėra pati nešvariausia jūsų patalynės dalis. Taip, pagalvės užvalkalas sugeria kosmetikos produktų likučius, tačiau iš tikrųjų daugiausiai sugerti tenka paklodei: ant jos atsiduria prakaitas, negyvos odos ląstelės ir kt. Taigi švariausia visada išlieka antklodė, tačiau tai nereiškia, kad jos nereikia skalbti. Patogiausia naudoti patalynės užvalkalų komplektus ir skalbti viską vienu kartu – tai padės išlaikyti patalo švarą ir gaivą.

Mitas #6: džiovinimas saulėje pagreitina patalynės susidėvėjimą

Jei džiovinsite patalynė saulės atokaitoje, ji išties gali išblukti. Visgi kalbant apie švarą, tai išties geras metodas palaikyti gaivą ir švarą. Šviesios, švelnios spalvos patalynės užvalkalų komplektas saulėje neišbluks, o po džiovinimo atvirame ore audinys bus gaivus ir malonus. Vis dėlto tamsesnių ar ryškių spalvų patalynei džiovinimas saulėje išties gali pakenkti, tačiau tai susiję tik su estetinę išvaizda, o ne su paties audinio nusidėvėjimu.

Mitas #7: patalynę geriausia džiovinti džiovyklėje

Daugelis tiki, kad džiovinimas aukštoje temperatūroje padeda palaikyti patalo švarą. Vis dėlto džiovinimo metu tokia aukšta temperatūra, kurioje žūtų visos bakterijos nėra pasiekiama. Be to, tai nėra būtina, nes pašalinti visus nešvarumus padeda skalbiklis. Taigi, iš esmės nėra didelio skirtumo, kokį džiovinimo būdą pasirinksite, tačiau prisiminkite, kad karštas džiovinimas gali pakenkti kai kurių rūšių audiniams.

Mitas #8: patalynės nereikia dažnai skalbti, nes ji praras švelnumą

Nėra nieko geriau už minkštą ir švelnų patalą. Vis dėlto retas skalbimas nėra tinkamas būdas tai užtikrinti, nes patalynėje gali kauptis nešvarumai ir bakterijos – jų plika akimi nepamatysite, tačiau jūsų odai jie gali būti negailestingi. Patalynę geriau skalbti dažniau, tik nereikia persistengti su skalbiklio ir minkštiklio kiekiu – iki galo neišskalautos cheminės medžiagos kaupiasi audinyje ir jį kietina, be to, gali dirginti jautresnę odą.

10 mitų apie patalynės priežiūrą | Patalynė | Nostra.lt

Mitas #9: patalynei reikia naudoti stipraus poveikio skalbiklį

Daugelis mano, kad norint užtikrinti patalynės švarą būtina naudoti stipraus poveikio skalbimo priemones. Vis dėlto tokia patalynės priežiūra nėra geriausias pasirinkimas: dėl intensyvaus poveikio toks skalbiklis gali pakenkti audinio savybėms ir estetikai ar net visiškai sugadinti plonesnio audinio patalynės komplektą. Patalynės skalbimui geriausia rinktis švelnaus poveikio ar natūralius skalbiklius, taip pat galima naudoti skalbimo priemones, skirtas kūdikių patalynei – jos veikia švelniai, tačiau veiksmingai pašalina nešvarumus ir padeda efektyviai užtikrinti audinio švarą.

Mitas #10: patalynę reikia skalbti atskirai

Iš tikrųjų nėra tokio reikalavimo, bet dažnai tai yra tiesiog patogiau. Patalynę galite skalbti su kitais drabužiais, jei jie nėra labai purvini. Pavyzdžiui, patalynę tikrai galima skalbti kartu su miego drabužiais ar apatinėmis palaidinėmis. Žinoma, atsižvelkite į spalvas ir naudojamą skalbiklį: baltai patalynei rekomenduojama naudoti specialų skalbiklį, kuris turi balinamųjų savybių.

Susijusios prekės

avatar