Šiuo metu pristatymo terminas gali siekti 7 d.d. Atsiprašome už nepatogumus.

Ką kiekvieni tėvai privalo žinoti apie vaikišką patalynę?

Vaikams miegas yra labai svarbus: jo reikia energijai palaikyti ir sveikam augimui užtikrinti. Be to, vaikai tikrai miega daugiau už mus, suaugusiuosius, todėl būtina užtikrinti jiems patogumą lovoje. Šiame straipsnyje aptarsime, į ką svarbu atkreipti dėmesį, kad vaikiška patalynė būtų mažyliui patogi ir jauki bei užtikrintų kokybišką poilsį.

Vaikiška patalynė privalo gerai praleisti oro srautus

Vyrauja nuomonė, kad vaikams geriausiai tinka medvilninė patalynė. Ji išties yra vienas geriausių pasirinkimų, tačiau galima rinktis ir kitą pluoštą, jei jis yra laidus orui. Miego metu mūsų organizmui sunkiau reguliuoti temperatūrą, o vaikų kūnui ši užduotis apskritai yra gana sudėtinga. Dėl to mažyliai miego metu sukaista, prakaituoja, o tada daug vartosi, galiausiai prabunda. Laidus orui patalas apsaugo nuo perkaitimo ir užtikrina ramų, nepertraukiamą miegą.

Jei vaikiška patalynė gerai praleis oro srautus, ji padės išvengti ir odos sudirgimų. Šia savybe dažniausiai pasižymi natūralūs audiniai: pavyzdžiui, medvilnė, bambukas, linas. Medžiaga absorbuoja prakaitą, seiles ir kitus skysčius, tačiau dėl laisvo oro srautų judėjimo greitai išgarina drėgmę. Tokiu būdu patalynėje nesusidaro mikroorganizmams palankios terpės, o jie dažniausiai ir tampa vaikų odos alergijos ar sudirgimų priežastimi.

Ką kiekvieni tėvai privalo žinoti apie vaikišką patalynę? | Patalynė | Nostra.lt

Paprasta vaikiškos patalynės priežiūra

Vaikai dažnai valgo ar geria lovoje, todėl ant patalo atsiranda dėmių, o dažnas skalbimas yra tiesiog neišvengiamas. Vis dėlto nereikia persistengti: jei norite, kad vaikiška patalynė visada atrodytų gražiai ir išliktų gaivi, skalbimui naudokite švelnias priemones. Venkite pilti daug skalbiklio ar minkštiklio, nes tai gali būti „meškos paslauga“ – gerai neišskalautos priemonės kaupiasi audinyje, jį kietina, gali alergizuoti.

Visada atkreipkite dėmesį į skalbimo rekomendacijas patalynės etiketėje. Kai kurių audinių užvalkalus galima skalbti aukštoje temperatūroje. Jei ant audinio yra dėmių, neskubėkite didinti temperatūros skalbyklės nustatymuose – karštis gali „užfiksuoti“ dėmę, tad išteptą patalynę geriausia skalbti du kartus: žemoje ir aukštesnėje temperatūroje.

Tinkamo dydžio vaikiška patalynė – patogumo garantija

Tiek kūdikiai, tiek jaunesnio amžiaus vaikai miego metu daugiau juda, todėl labai svarbu pasirinkti tinkamo dydžio patalynę. Laisvai judantis audinys ant čiužinio net gali kelti kūdikiams pavojų! O štai vaikams patalynės audinio raukšlės gali sudirginti odą, kelti nepatogumą. Itin svarbu pasirinkti tinkamo dydžio paklodę, ji turėtų tolygiai priglusti prie čiužinio paviršiaus ir išlikti savo vietoje net mažyliui vartantis. Taip pat venkite pernelyg didelės antklodės ir pagalvės, nes vaikui nuo to bus tik nepatogiau: mažyliai mėgsta laisvai judėti miego metu, o didesnė patalynė yra sunkesnė, tad varžo judesių laisvę.

Ką kiekvieni tėvai privalo žinoti apie vaikišką patalynę? | Patalynė | Nostra.lt

Kaip dažnai turėtų būti keičiama vaikiška patalynė?

Lova vaikams yra ne tik poilsio vieta, bet ir žaidimų bei pramogų erdvė, todėl tikėtis didelės švaros joje neverta: čia mažyliai žaidžia, išdykauja, o kartais ir valgo. Remiantis rekomendacijomis, vaikiška patalynė turėtų būti keičiama kas savaitę, tad pravartu turėti keletą užvalkalų komplektų – taip pasirūpinti vaiko patalo švara ir gaiva bus paprasčiau. Skalbimo metu taip pat būtina patikrinti, ar audinys neplyšo, neiširo siūlė – neabejokite, jei yra nors maža skylutė, vaikai netruks ją padidinti, o tai gresia patalynės sugadinimu, o kai kuriais atvejais net gali kelti pavojų mažylių sveikatai ar gyvybei.

Susijusios prekės