Flanelės patalynei 30% nuolaida. Žiūrėkite čia!

Kaip skalbti rankšluosčius?

Rankšluosčiai yra svarbiausias tekstilės gaminys vonioje. Greičiausiai niekas neprieštaraus, jog po maudynių sausinti kūną minkštučiu ir labai švelniu rankšluosčiu yra nepalyginamas malonumas, nei sausintis šiurkštoku ir kieto audinio. Neretai lankydamiesi viešbučiuose mąstome, kaip pavyksta išlaikyti tokį rankšluosčių purumą, juo labiau kad ten jie skalbiami labai dažnai. Visą „kaltę“ suverčiame aukštai kokybei ir dar aukštesnei kainai – neva tik pavydėtinos kokybės ir labai brangūs rankšluosčiai bus tokie minkšti bei švelnūs. Tačiau tai – ne visai tiesa, nes didele dalimi rankšluosčių purumas priklauso nuo jų priežiūros ypatumu, ypač – nuo skalbimo. Todėl net ir pigesnis kokybiškas rankšluostis labai ilgai gali dovanoti švelniausius prisilietimus. Tad ką reikia žinoti apie rankšluosčių skalbimą?

Kaip skalbti rankšluosčius? | Rankšluosčiai | Nostra.lt

Atkreipkite dėmesį į kokybę

Dar rinkdamiesi rankšluosčius parduotuvėje jau galite pasirūpinti, kad jų priežiūra būtų paprastesnė, o jie ilgai išsaugotų savo pirminę išvaizdą. Jums tereikia prioritetą teikti kokybiškiems gaminiams. Prastos kokybės rankšluosčiai jau po kelių skalbimų liks ne tokie išvaizdūs ir toli gražu neprimins tų purių, kokius juos pirkote. Ir visai nesvarbu, kokių priemonių imsitės, tiesiog minkštumo jiems suteikti nepavyks. Kas kita, jei pirkdami naujus rankšluosčius juos rinksitės atidžiai ir įsigysite tikrai aukštos kokybės gaminius.

Į ką atkreipti dėmesį? Pirmiausia audinys – jis turėtų būti natūralus, kokybiškas. Natūralaus pluošto tekstilė bus ne tik minkšta ir švelni, tačiau drauge ir patvari bei ilgaamžė. Kitas aspektas – rankšluosčio storis. Kuo jis storesnis, tuo puresnis ir minkštesnis. Tad įsigiję plonytį rankšluostį apimties jam vargu ar suteiksite. Negana to, storas rankšluostis žavės pavydėtinomis vandens sugeriamumo savybėmis, kas šiam tekstilės gaminiui yra labai svarbu.

Skalbinių minkštikliui Taip ar Ne?

Kad jau vartojamas žodis „minkštiklis“, tai neretam susidaro įspūdis, jog ši medžiaga neabejotinai suteiks audiniui minkštumo, glotnumo ir švelnumo. Tačiau kalbant apie rankšluosčius minkštiklis gali padaryti meškos paslaugą. Tiesa, kalta čia bus visai ne pati priemonė, nes savo darbą ji atlieka puikiai. Tačiau rankšluostis gali tapti kietas ir šiurkštus, jei minkštiklio bus naudojama tiesiog per daug. Taigi šiame kontekste svarbus saikas. Kas būna, jei minkštiklio naudojame per daug ir kodėl išeina atvirkštinis rezultatas? Paprasčiausiai priemonės likučiai kaupsis audinyje (juo labiau jei jis storas, tankus), skalbyklė jo šimtu procentų neišskalaus, džiūvant audiniui minkštiklio likučiai sudžius tarp jo siūlelių ir kietins audinį. Tad nesakome minkštiklio nenaudoti visai, tačiau mažas jo kiekis reikš rankšluosčio minkštumą, o didelis, atvirkščiai, šiurkštumą.

Jei rankšluosčiai balti...

Nors visi rankšluosčiai, nepriklausomai nuo spalvos, turi gauti pakankamai dėmesio, išskirtinai reikia paminėti baltus. Juk žinote, jog trūksta labai nedaug, kad akinamai balti tekstilės gaminiai prarastų tą įspūdingą baltumą, pagelstų, papilkėtų ir tikrai nebeatrodytų taip reprezentatyviai. Tad ką daryti, kad balti rankšluosčiai ilgainiui neprarastų spalvos? Šiuo atveju taip pat dar renkantis juos prekybos vietoje svarbu įsigyti kokybiškus gaminius, o jau naudojant kuo dažniau skalbti. 

Tiesa, jei dabar pagalvojote, kad verta pasinaudoti balikliu, tai rekomenduojame to geriau nedaryti. Audinių balikliai sudėtyje turi cheminių medžiagų, neretai net gerokai agresyvių, todėl jos pažeis audinį ir apie minkštumą galima bus tik pasvajoti.

Tad ką gi daryti, kad rankšluosčiai kuo ilgiau išliktų akinamai balti, tokie, kokius įsigijote? Esminis dalykas, kuriuo pasirūpinti visai nesudėtinga, tai skalbimas be kitų tekstilės gaminių. Baltus rankšluosčius skalbkite vienus, nemaišykite su kitais skalbiniais, net jei jie yra šviesių spalvų. Čia galime paminėti ir bendrą rekomendaciją, kad rankšluosčius – tiek baltus, tiek šviesius ar tamsius – apskritai geriausia skalbti vienus, nemaišant su patalyne, drabužiais ar kita tekstile. Skalbdami tik rankšluosčius galėsite parinkti jiems idealiai tinkančią skalbimo programą bei skalbimo priemones.

Besikaupiantys nešvarumai ir kaip juos efektyviai išskalbti

Nešvarumai yra dar viena priežastis, kodėl rankšluostis praranda minkštumą ir tampa šiurkštus. Po maudynių rankšluosčiu sausiname visą kūną, kuriam naudojame nemažai įvairiausių higienos, grožio ir odos puoselėjimo priemonių: prausikliai, šampūnai, losjonai, serumai, kosmetika ir t.t. Jų likučiai būna ant odos, o sausinant kūną drauge keliauja ant rankšluosčio. Tad dažnai nors jis atrodo švarus, plika akimi nematomi nešvarumai kaupiasi ir „dirba“ savo darbą – džiūstant audiniui sukietėja ir lemia šiurkštumo atsiradimą. Štai kodėl rankšluosčius reikia skalbti dažnai – taip išvaduosite juos nuo minėtų priemonių likučių, neleisite kauptis didesniems jų kiekiams, kuriuos pašalinti sudėtingiau. Optimalus rankšluosčių skalbimo dažnumas yra maždaug 5 dienos. Per trumpesnį laiką nešvarumų nesusikaups daug, o kai jų mažiau, pašalinti visus nėra taip sudėtinga. Naudojantis rankšluosčiu ilgiau ir rečiau skalbiant nešvarumai ir įvairios smulkiausios dalelės skverbiasi giliau į audinį, jų daugėja, jie sukietėja, sudžiūsta ir skalbimo metu pašalinti visus būna sudėtinga, o neretai ir nepavyksta. Štai vėl galime žvilgtelėti į viešbučius – ten rankšluosčiai tikrai skalbiami labai dažnai, o kokio jie minkštumo ir purumo!

Neperkraukite skalbyklės

Jau minėjome, jog rankšluosčius geriausia skalbti atskirai nuo kitų skalbinių. O dar ne mažiau svarbu neprikrauti į skalbyklės būgną jų per daug. Rankšluosčiams reikia nemažai vietos, kad galėtų laisvai suktis, kad būtų puikiai išskalbti nešvarumai ir išskalautas, išpurentas audinys. Per daug jų pridėjus paprastai visi sukris į vieną gniutulą, susispaus, liks neišskalautų plotų, o iš skalbyklės ištrauksite šiurkščius it kempinė rankšluosčius.

Ką reikia žinoti skalbiant?

Jau aptarėme, kad rankšluosčių minkštumo garantas yra kokybiškas audinys, dažnas skalbimas, saikingas minkštiklio naudojimas. Dar ne mažiau svarbu ir skalbimo temperatūra. Kokia rekomenduojama, visada rasite rankšluosčio etiketėje. Jei rinksitės aukščiausią, kokia nurodyta, – taip efektyviausiai bus pašalintos bakterijos iš audinio. Tačiau drauge greičiau dėvėsis ir pats audinys. Išeitis – dažnas skalbimas maždaug 40 laipsnių temperatūroje ir retesnis skalbimas aukštesnėje, pavyzdžiui, 60 laipsnių temperatūroje. Toks kaitaliojimas leis iš audinio pašalinti nešvarumus bei pasirūpinti higiena, o drauge puoselėti audinį bei ilgai mėgautis jo purumu ir kitomis gerosiomis savybėmis.

Jei yra galimybė, išskalbtus rankšluosčius padžiaukite gryname ore, saulėje, kur prisigėrę gryno oro jie bus ne tik purūs, bet ir gaivūs.

Susijusios prekės

avatar