Flanelės patalynei 30% nuolaida. Žiūrėkite čia!

Alergija vilnai: gajus mitas ar teisybė?

Tikriausiai kiekvienas dar iš vaikystės pamename, kad vilna „kanda“. Ar šis ne itin malonus jausmas ir yra alergija vilnai? Ar apskritai vilna gali sukelti alergiją – juk tai vienas populiariausių natūralių pluoštų! Visą tiesą apie alergiją vilnai atskleisime šiame straipsnyje.

Ar vilna tikrai dirgina odą?

Taip, reikia pripažinti, kad natūrali vilna nėra pats švelniausias ir minkščiausias pluoštas. Vis dėlto priešingai populiariam įsitikinimui, vilna odos nedirgina, o šiurkštesnis prisilietimas yra netgi naudingas – jis skatina kraujotaką ir užtikrina šilumą. Visgi vilna gali sudirginti odą, tačiau tokie atvejai yra labai reti ir pasireiškia tik lanolinui alergiškiems žmonėms. Lanolinas yra natūraliai vilnos audinyje esantys aliejai, bet gaminant vilnos gaminius jis yra pašalinamas, išplaunamas, lieka nebent labai nedidelis jo kiekis (priešingu atveju galėtume jį užuosti ir tas kvapas daugeliui nėra malonus).

Taigi, alergenas yra ne pats vilnos pluoštas, o jame esantis lanolinas. Alergijos šiai medžiagai atvejai labai reti, tačiau lanolinas iš pluošto gali būti išplaunamas. Antra vertus, dėl unikalių savo savybių vilna tinka visiems ir yra naudinga net turintiems jautrią odą, kenčiantiems nuo dermatito ar egzemos.

Kaip pasireiškia jautrumas vilnai?

Šiurkštūs pluoštai (ne tik vilna) gal sukelti niežėjimą primenantį odos jautrumą, tačiau tai nėra alerginė reakcija. Šis jautrumas taip pat gali pasireikšti bėrimu, čiauduliu, akių paraudimu, sloga. Vis dėlto tokios reakcijos yra gana retos šiais laikais, nes naudojamos sudėtingesnės vilnos apdirbimo technologijos, dėl kurių pluoštas geriau susmulkinamas ir yra švelnesnis bei minkštesnis. Be to, galima rinktis mišrius audinius: avies vilna yra maišoma su švelnesnėmis ožkos ar kitų rūšių vilnomis, taip pat su medvilne, poliesteriu.

Kada vilna visgi gali sukelti alerginę reakciją?

Nors vilna gali daugiau ar mažiau dirginti odą, savaime ji alergijos nesukels. Nebent... prastai prižiūrėsite savo vilnonę tekstilę. Galimas atvejis, kai neteisinga vilnos priežiūra gali paversti ją alergijų šaltiniu.

Alergija vilnai: gajus mitas ar teisybė? | Idėjos | Nostra.lt

Jei skalbiate vilnos gaminius ir naudojate pernelyg daug skalbimo priemonės ar minkštiklio, jų likučiai gali likti vilnoje ir dirgins Jūsų odą. Audinių skalbimui skirtose priemonės naudojami įvairūs cheminiai priedai ir kvapikliai, kurie gali alergizuoti. Apskritai, vilnonės antklodės ar pledo rekomenduojama neskalbti. Skalbyklė gali sugadinti pluošto išvaizdą ir pakenkti savybėmis, suvelti vilnos paviršių, o dėl karšto vandens vilnoniai gaminiai traukiasi. Geriausias būdas pasirūpinti švara yra sausasis valymas, tačiau juo taip pat nereikėtų piktnaudžiauti. Dėl savo natūralių savybių vilna tarsi atstumia visus nešvarumus, neįgeria kvapų, tad ir dažnas valymas paprasčiausiai nėra būtinas.

Kodėl vilnonė patalynė tinka alergiškiems žmonėms?

Daugelį alergijų sukelia ne konkretus pluoštas, o jame gyvenančios dulkių erkutės ar kiti parazitai. Dėl vilnos galite jaustis visiškai ramiai – šis audinys puikiai tinka net ir turintiems kvėpavimo sutrikimų, sergantiems astma. Natūrali vilna sugeria ir greitai išgarina drėgmę, o tai reiškia, kad šiame pluošte nesusidaro bakterijoms, grybeliams ir dulkių erkutėms palanki terpė. Dėl to vilnonis pledas yra geras pasirinkimas ne tik namams, bet ir sodybai (net ir rečiau naudojant nesikaups drėgmė audinyje).

Dulkės daugeliui sukelia jei ne alergiją, tai bent jau čiaudulį. Žinoma, dėl alergijos dulkėms gali pasireikšti ir daug nemalonesni simptomai. Tačiau rinkdamiesi vilnos gaminius galite nesijaudinti dėl to, nes vilnos pluoštas sugeria gerokai mažiau dulkių, palyginti su pūkais ar plunksnomis. Dėl to vilnonė patalynė yra puikus pasirinkimas alergiškiems žmonėms. Vilnonė antklodė bus ne tik tik šilta ir patogi, bet ir neskleis dulkių, net intensyviai purtoma.

Ar poliesteris yra gera alternatyva vilnai?

Vilnoniai pledai varžosi su pagamintais iš poliesterio, tačiau reikia pripažinti, kad pergalė yra vienoje pusėje. Pledas iš vilnos visada bus šiltesnis, ilgaamžiškesnis, praktiškesnis ir atrodys prabangiau, tačiau, tiesa, nebus toks švelnus. Jei dėl švelnumo esate pasirengę aukoti puikias vilnos savybes, pagalvokite apie alergijas, o naudojant poliesterio gaminius jos pasireiškia daug dažniau.

Poliesteris yra sintetinis pluoštas, kuriam gaminti naudojamos įvairios cheminės medžiagos, dažai. Dėl to gali kilti įvairių alerginių reakcijų, malonus audinio sąlytis su oda greitai taps nebe toks ir malonus. Iš tikrųjų, sintetiniai audiniai alergijas sukelia daug dažniau, nes juose kaupiasi daugiau dulkių, o dėl prastesnių drėgmės išgarinimo savybių – ir daugiau dulkių erkučių.

Apibendrinant, vilnonis pledas yra visapusiškai geresnis pasirinkimas, net ir tuomet jei turite jautrią ar alergišką odą. Tokį pledą galite naudoti vietoje antklodės, įvilkti, tad prisilietimas odai bus švelnus ir malonus. O jei vis dėlto esate vienas iš tų „nelaimingųjų“, kurie alergiški lanolinui, tuomet sintetinio pluošto pledas jums gali tikti, tačiau vis dėlto prioritetą rekomenduojame teikti medvilnei. Medvilninis pledas geriau praleis drėgmę ir galima sukels mažiau alergijų dėl puikaus savo laidumo orui.

Susijusios prekės

avatar