Flanelės patalynei 30% nuolaida. Žiūrėkite čia!

Pledų priežiūra ir skalbimas

Vėsiais vasaros vakarais terasoje mėgstame įsisupti į pledą. Kai butuose rudenį šildymas dar neįjungtas, jaukiausiu pasirinkimu tampa minkštutėlis šiltas pledas. Į ilgą kelionę būtinai įsimetame pledą. Atsigulus pogulio be galo malonu užsikloti lengvu ir švelniu pledu. Tai tik keli iš daugelio pavyzdžių, pagrindžiantys pledo naudą ir privalumus. Šis paprastai labai minkštas bei švelnus tekstilės gaminys naudojamas itin dažnai, todėl kiekvienam aktuali tinkama jo priežiūra. Siekdami padėti Jums rūpintis savo pledais ir net po ilgo laiko džiaugtis jų savybėmis, pateiksime vertingos informacijos apie šių tekstilės gaminių skalbimą bei džiovinimo ypatumus.

Pledų skalbimas

Tikriausiai neprieštarausite, jog įsisupti į švarų ir kvapnų pledą yra tikras malonumas. Ir nors pledus reikia dažnai išpurtyti bei vėdinti, visgi skalbimas lieka vienu iš svarbiausių darbų, siekiant maksimalios švaros ir higienos. Tačiau pasitaiko, kad po skalbimo pledas praranda ne tik pirminę savo išvaizdą, bet ir kai kurias gerąsias savybes, už kurias buvo ypač vertintas. Kad taip nenutiktų, labai svarbu vadovautis etiketėje pateiktomis skalbimo rekomendacijomis. Būtent čia galite išvysti ir informaciją, jog pledo dėti į skalbimo mašiną nereikėtų. Todėl kai kuriuos iš jų tenka plauti rankomis.

Jei pledą skalbsite rankomis...

Ilgą plauką turinčius pledus tikrai geriau skalbti rankomis. Taip pat prigriebkite ir tuos, kurie turi kutų ar kitų elementų, skalbyklėje galinčių susivelti bei tikrai nepataisomai sugadinti pledo išvaizdą.

Tačiau ir skalbiant rankomis tikslinga laikytis tam tikrų rekomendacijų, pavyzdžiui, geriausia, jei nenaudosite karšto vandens – rinkitės drungną. Taip pat pasirūpinkite švelnios sudėties skalbimo priemone. Į indą, kuriame plausite, įpilkite vandenį ir skalbimo priemonę. Palaukite, kol ji pasiskirstys vandenyje, pamaišykite, tada merkite pledą. Galite leisti jam kelias minutes pamirkti, kad vanduo prasiskverbtų į visą audinį. O tada stipriai netrindami plaukite rankomis. Jei pledas buvo labiau išteptas, toms vietoms skirkite kiek daugiau skalbimo priemonės, labiau patrinkite – esame tikri, jog dėmės gana lengvai pasišalins. Skalbiant rankomis atliekamas toks pats plovimo procesas, kaip ir skalbyklėje, skirtumas tik tas, kad plaudami rankomis viską darote lėčiau ir ne taip intensyviai, tad audinys labiau puoselėjamas, ilgi plaukeliai neturi progos susivelti ir negrįžtamai pakeisti pledo išvaizdą.

Švelniai pledą išgręžkite, tada pakeiskite inde vandenį, tik jau nedėkite skalbimo priemonės. Pakartokite plovimo veiksmus, vėl spauskite pledą per visą ilgį, vandenį išpilkite ir pilkite naujo. Tokį skalavimo procesą kartokite tol, kol vanduo liks švarus – jame nebus nei nešvarumų nuo pledo, nei skalbimo priemonės likučių.

Jei pledas yra jautresnio audinio, tai gręžti taip pat reikia švelniai. Bet kuris pledukas bus įgėręs daug vandens, todėl pirmiausia pakėlę kiek palaikykite jį ir leiskite nutekėti nemažai daliai vandens, o tada švelniai išgręžkite – geriausia tai daryti nesukant audinio, kaip įprasta gręžiant, tačiau jį išspaudžiant.

pledu prieziura

Jei pledą skalbsite skalbyklėje...

Nusprendę pledą skalbti skalbimo mašinoje pirmiausia įsitikinkite, kad jie yra suderinami dydžiu, t. y. kad pledas nebus per didelis skalbyklei. Ar taip gali būti? Taip, tikrai gali, ir tokiu atveju pledas nebus gerai išskalbtas. Jei skalbyklės būgnas didelis, problemų kilti neturėtų, tačiau jei didelį pledą planuojate skalbti kompaktiškoje skalbyklėje, turėtumėte žinoti, jog geriausia, jei sausas pledas neužims daugiau kaip dviejų trečdalių būgno talpos.

Ne mažiau svarbu ir tai, ar pledas dažo – tai aktualu jį skalbiant pirmą kartą. Norėdami sužinoti, ar yra galimybė, jog pledas nudažys kitus skalbinius, atlikite testą. Šiek tiek suvilgykite pledo kamputį vėsiu vandeniu, ant jo dėkite popierinę servetėlę. Jei pledas dažo, ant servetėlės liks jo spalvos. Jei yra bent minimalus nudažymas, pledo neskalbkite drauge su kitais skalbiniais.

Skalbdami pledą skalbyklėje vadovaukitės etiketėje pateiktais nurodymais, iš kurių svarbiausia yra vandens temperatūra. Jei etiketės nėra, tuomet vadovaukitės bendromis pledams skalbti skirtomis rekomendacijomis. Viena iš jų – nelabai aukšta vandens temperatūra. Taip pat rinkitės švelnią skalbimo programą, nenaudokite agresyvių skalbimo priemonių, mat tai gali sąlygoti pledo švelnumo ir minkštumo praradimą, kurio, deja, atkurti tada jau nebepavyks.

Pledo skalbimui skalbyklėje pasirinkite ne tik švelnią programą, tačiau ir švelnų skalbiklį, o štai minkštiklio išvis nenaudokite. Paties skalbiklio taip pat pilkite mažai, kad būtų kuo geriau išskalautas ir nesikauptų audinyje, mat pledas praras minkštumą, bus šiurkštus.

Pasibaigus skalbimui pledo nepalikite skalbyklėje, nes jis gali deformuotis – šlapias ar vos drėgnas jis vis vien sunkokas. Jei džiovinsite džiovyklėje, rinkitės irgi švelnią programą. Kitu atveju, jei reikia, išgręžkite rankomis.

Kadangi mūsų asortimente nemažą dalį pasiūlos sudaro vilnoniai pledai, verta paminėti, jog dažnam kyla klausimas, kaip prižiūrėti pledą iš vilnos. Patikiname, jog vilna tikrai nėra įnoringa, kaip daugelis iš pradžių galvoja. Šis audinys turi savybę išsivalyti ir savaime, tad dažnas vėdinimas – viena esminių vilnonio pledo priežiūros taisyklių, tad skalbti tokį pledą reikės rečiau. Plauti jį geriausia rankomis arba rinktis švelnią būtent vilnai skirtą programą skalbyklėje. Puiku, jei pasirinksite ir specialiai vilnai skirtas skalbimo priemones. Plaudami rankomis įvertinkite vandens temperatūrą – ji turi būti ne didesnė kaip 30 laipsnių. Išplauto vilnonio pledo nereikia gręžti bei lyginti. Jei pledas įgėręs daug vandens, nuspauskite jį delnais, tačiau nesukite audinio. Vilnonio pledo nedžiovinkite džiovyklėje, taip pat nekabinkite šalia židinio, ant radiatoriaus ar ten, kur pasiekia tiesioginiai saulės spinduliai. Jei vilnonio pledo ilgai nenaudojate, kuo dažniau jį išlankstykite, vėdinkite. Tai svarbu, nes vilnonius gaminius itin mėgsta nepageidaujami „svečiai“ – kandys, kurių nebus lengva atsikratyti.

Pledo džiovinimas: ką reikėtų žinoti?

Dėl savo minkštumo ir purumo pledas net ir išgręžtas bus sunkokas, todėl pakabintas gali deformuotis. Geriausia, jei turite galimybę, pledą ne kabinti džiūti, tačiau ištiesti plokštumoje. Jei neturite tiek vietos, galite jį kelis kartus perlenkti ir tiesti, pavyzdžiui, ant grindų (po juo patiesus audinio). Jei naudojate nešiojamą džiovyklą, ant kurios kabinate drabužius džiūti, galite sulenktą kelis kartus pledą ištiesti ant jos, o išskleisti tik tada, kai jis bus sausesnis ir kur kas lengvesnis. Toks pakabintas neišsitemps ir nesideformuos.

Dažnam kyla klausimas, ar pledą galima lyginti. Jei turite sintetinio pluošto pledą, tas gal ir nebus aktualu, mat tokie paprastai nesusiglamžo išskalbti. Tačiau jei turite natūralaus pluošto pleduką, tikėtina, išlyginti norėsite. Tokiu atveju taip pat reikėtų rinktis neaukštą temperatūrą.

Laikydamiesi skalbimo ir džiovinimo rekomendacijų ne tik pasirūpinsite pledo švara, tačiau drauge padėsite jam ilgainiui neprarasti reprezentatyvios išvaizdos bei savybių, dėl kurių jis taip vertinamas. Ir nors pledas tikrai dažnai naudojamas daiktas, visgi kai nenaudojate, laikykite jį sulankstytą, apsaugotą nuo dulkių, drėgmės ir kito poveikio iš aplinkos. Jei nenaudojate ilgesnį laiką, periodiškai pledą išpurtykite, išvėdinkite, o vasarą dažniau leiskite pakyboti saulėje – bus sunaikinta dalis bakterijų.

Susijusios prekės

avatar