Flanelės patalynei 30% nuolaida. Žiūrėkite čia!

Kuo ypatinga kupranugario vilna?

Mūsų krašte avių vilna yra vienas populiariausių gyvulinės kilmės pluoštų. Visi žinome, kad ši vilna yra itin šilta, o išgaunama šukuojant ir kerpant avis. Tiesą sakant, tai atrodo taip įprasta, kad nieko nestebina. Tačiau kupranugario vilna jau vien savo pavadinimu atrodo tikrai egzotiška. Kviečiame sužinoti daugiau apie šį unikalų pluoštą ir sužinoti jo ypatybes.

Kas yra kupranugario vilna?

Pradėkime nuo šio pluošto kilmės. Taigi, kupranugario vilna – tai gyvulinės kilmės pluoštas, gaunamas iš kupranugarių kailio (plaukų). Dažniausiai vilnai naudojami Bactrian rūšies kupranugariai, kurie plačiausiai paplitę mongoliškose stepėse nuo Turkijos iki Kinijos ir net Sibiro. Šie kupranugariai yra ilgaplaukiai, tad jų išvaizda kiek kitokia nuo tuo, kuriuos daugeliui galbūt teko matyti atostogų pasiūlymų nuotraukose. Jie turi dvi kupras ir išsiskiria auksiniu atspalviu tviskančia išvaizda.

Pluoštui naudojamas vadinamasis apsauginis kailis ir poplaukis. Priklausomai nuo žaliavos, skiriasi ir kupranugario vilnos kokybė – iš viršutinių plaukų gaunamas šiurkštokas pluoštas, kuris dažniausiai yra maišomas su kitais pluoštais, kuriems suteikia unikalių savybių. Poplaukis leidžia išgauti itin minkštą, švelnų ir malonų pluoštą, kurį audiniui galima naudoti ir vieną.

Kaip išgaunama kupranugario vilna?

Orams vėstant ir artėjant šaltajam sezonui, kupranugariai užsiaugina šiltą apsauginį sluoksnį, kuris su kiekviena žiemos diena dar labiau tvirtėja, apsaugodamas nuo žvarbos, vėjo ir drėgmės bei šalčio. Sezonui keičiantis, kupranugariai meta šiltą kailį ir pasiruošia karčiams. Veisėjai žino, kada šis procesas prasidės ir užsibaigs, taigi jiems telieka... susirinkti kailį ir jį apdirbti.

Įdomu tai, kad net ir šiais pramonės laikais, kai kyla poreikis gauti pluoštą tam tikru metu, natūralus kupranugarių vilnos rinkimas vis dar egzistuoja ir yra plačiai taikomas. Teigiama, kad sezono metu galima tiesiog važiuoti paskui bandą ir krauti vilnos gabalėlius. O jos būna iš tikrųjų nemažai – vienas gyvūnas vidutiniškai numeta 8-10 kg kailio!

Surinkta vilna yra plaunama, rūšiuojama, šukuojama ir karpoma, kol galiausiai tampa verpimui tinkamu pluoštu. Kaip minėta, priklausomai nuo kailio rūšies, išgaunamos skirtingos faktūros. Vis dėlto gana ribotos galimybės veisti Bactrian rūšies kupranugarius dėl geografinių ypatybių lemia gana didelę kupranugarių vilnos kainą, todėl pluoštas dažnai yra maišomas su kitais gyvulines ar augalinės kilmės pluoštais, praturtinant pastaruosius vertingomis savybėmis.

Kodėl kupranugario vilna tokia unikali?

Vienas iš esminių šios vilnos išskirtinumų yra termostatinės savybės. Kaip ir kupranugario kailis, iš jo vilnos pagamintas pluoštas saugo ir izoliuoja nuo šalčio, o kai karšta padeda palaikyti vėsią kūno temperatūrą. Tai tikrai unikali savybė, dėl kurios nuo seno kupranugarių vilną renka vietiniai stepių gyventojai. Įdomu tai, kad pakanka kitos rūšies pluoštą praturtinti dalimi kupranugario vilnos ir šios savybės jame taip pat atsiskleis.

Kupranugario vilna, kaip ir kitų rūšių vilna, dažnai yra dažoma, tačiau jos natūrali spalva – ne ką mažiau žavi. Tai švelnaus auksinio atspalvio pluoštas, kuris pasižymi ypatingu natūraliu blizgesiu. Dėl išvaizdos ir švelnumo bei minkštumo kupranugario vilna yra lyginama su tokiais audiniais kaip kašmyras ir naudojama labai įvairiai. Tai prabangus pluoštas, kuris puikiai vertinamas pasaulyje, tačiau pakankamai retas. Taigi, jei turite galimybę pasimėgauti kupranugario vilna, nedvejokite ir būtinai ja pasinaudokite!

Susijusios prekės

avatar