Flanelės patalynei 30% nuolaida. Žiūrėkite čia!

Kaip prižiūrėti merino vilnos tekstilę?

Merino vilnos gaminiai pasižymi neįtikėtinomis savybėmis, todėl yra labai populiarūs. Nepaisant to, daugelis nežino, kaip tinkamai šio pluošto gaminius prižiūrėti, o tai sukelia nusivylimą. Reikėtų nepamiršti, kad netinkamai skalbiama merino vilna gali susitraukti, o tai ištaisyti – nėra lengva, o kartais ir neįmanoma. Antra vertus, daug lengviau išvengti susitraukimo, jei pasirinksime tinkamą pledo priežiūros būdą. Šiame straipsnyje apžvelgsime, kaip skalbti merino vilną, kad jos gaminiai išliktų dailūs ir gražūs ilgą laiką.

Kada reikia skalbti merino vilną?

Nepamirškite, kad merino vilna natūraliai turi lanolino ir tarsi „išsivalo“, tad venkite skalbti ar valyti šį pluoštą, kai tai nėra būtina. Merino vilnos drabužius galima nešioti net kelias dienas, o štai pledą ar kitą namų tekstilę skalbti galite ir dar rečiau. Tiesą sakant, namų tekstilė dažniau yra skalbiama ne dėl dėmių, o dėl kvapų. Merino vilna kvapams yra itin atspari, tačiau kartais gali nutikti taip, kad nepageidaujamas aromatas į audinį vis tiek įsigers. Geras būdas jį „išvėdinti“ – pamirkyti merino vilną vėsaus vandens ir ketvirčio puodelio baltojo acto mišinyje apie pusvalandį.

Jei merino vilnos gaminį reikia tik lengvai praskalauti, atlikite tai rankomis. Taip, gali būti sunkoka, bet skalbyklė gali jūsų pledą sugadinti. Skalbimas rankomis yra saugiausias ir geriausias būdas šiai vilnai prižiūrėti. Naudokite vėsų vandenį ir specialiai vilnai skirtą skalbimo priemonę. Panardinkite audinį ir švelniai paminkykite, kad skalbimo priemonė pasiskirstytų, palikite mirkti apie pusvalandį. Galiausiai skalaukite vėsiu vandeniu, kol vanduo nebus muiluotas. Merino vilnos gaminių negręžkite, o tik švelniai suspauskite – stipri deformacija gali pažeisti verpalus.

Tačiau prieš skalbdami būtinai atkreipkite dėmesį į rekomendacijas – kai kurių pledų su merino vilna skalbti nerekomenduojame, nes jie pernelyg delikatūs. Skalbimas gali negrįžtamai pakeisti jų išvaizdą ir gaminys bus sugadintas... Tačiau tokius pledus galima valyti sausuoju būdu – tai pašalins nešvarumus, dėmes ir jūsų pledas vėl atrodys tarsi naujas.

Kaip prižiūrėti merino vilną? | Pledai | Nostra.lt

Kaip skalbti merino vilną skalbyklėje?

Merino vilnos drabužius dažniausiai galima skalbti naujos kartos skalbyklėse, kurios turi švelnią skalbimo programą, tačiau pledų skalbti nerekomenduojame. Verpalai skalbimo metu gali susivelti ir negrįžtamai pakeisti savo išvaizdą bei savybes, galimas vilnos susitraukimas – rizikuoti neverta, geriausia pasinaudoti sausuoju valymu.

Be to, nepamirškite, kad natūralios vilnos pledų nereikia dažnai skalbti ar valyti. Merino vilnos pledai tarnauja ilgai ir yra atsparūs kvapams iš aplinkos, nešvarumams. Retas valymas jiems padeda itin ilgai išlaikyti savo pradinę išvaizdą ir neprilygstamas vilnos savybes.

Visada patikrinkite etiketę!

Nepamirškite, kad pluoštai yra maišomi tarpusavyje, o tai gali pakeisti jų savybes. Prieš skalbiant visada verta patikrinti gaminio etiketę – kai kuriuos jų skalbimas gali nepataisomai sugadinti. Kai kurie merino vilnos gaminiai taip pat gali būti valomi sausuoju cheminiu būdu, šis valymo būdas rekomenduojamas merino vilnos pledams.

Lyginant vilną taip pat reikėtų elgtis labai atsargiai. Nors daugelį vilnonių gaminių galima lyginti žemos temperatūros lygintuvu, prisiminkite, kad jie gali įšilti lyginimo metu, o tai privers pluoštą trauktis. Lyginti negalima sintetinio pluošto ir merino vilnos mišinio gaminių – tai gali juos nepataisomai sugadinti. Tačiau tokiu atveju gelbsti garinimas, tik nepersistenkite su temperatūra. O jei garintuvo neturite, pakabinkite gaminį duše po maudynių – ore esančios šiltos drėgmės pakaks, kad merino vilna išsilygintų. Išsamias kiekvieno pledo priežiūros instrukcijas rasite mūsų elektroninėje parduotuvėje, prie konkretaus pledo aprašymo.

Susijusios prekės

avatar