Flanelės patalynei 30% nuolaida. Žiūrėkite čia!

Patalynė alergiškiems žmonėms: ką pasirinkti?

Namų dulkės – vienas populiariausių šių laikų alergenų, kurio gausa pasižymi ir mūsų patalynė. Jeigu jus namuose nuolatos kamuoja čiaudulys ar ašarojimas be aiškios priežasties, turbūt esate alergiškas plika akimi nematomoms dulkių erkutėms. Šie mikroorganizmai veisiasi šiltose, drėgnose terpėse, tad lovos tekstilė yra vienas pagrindinių jų atsiradimo šaltinių.

Laimė, tinkami patalynės komplektai ir jų higienos palaikymas gali padėti išvengti šios problemos. Nors visiškai atsikratyti dulkių erkučių nėra įmanoma, siūlome geriausius patalų, užvalkalų bei jų priežiūros variantus, sumažinsiančius jūsų kontaktą su šiais alergizuojančiais gyviais. Pasirūpinkite savo patalyne ir išvenkite erzinančių alergijos simptomų. 

 

Patalynės pasirinkimas

Jei poilsio metu mėgaujatės pūkinių patalų suteikiamu minkštumu, sukluskite: pūkai puikiai sušildo žvarbiais žiemos vakarais, bet patalynė kimšta plunksnomis ir pūkais kaupia drėgmę, tad tampa idealia terpe dulkių erkutėms gyventi ir veistis. Dėl to alergiškiems žmonėms rekomenduojama rinktis kito natūralaus pluošto antklodes ir pagalves, pavyzdžiui, kapoko pluošto ar medvilnines. 

Vertinantiems šilumos pusiausvyrą, patariama rinktis vilnonius patalus. Jie sugeria drėgmę, neleidžia daugintis bakterijoms ir puikiai praleidžia orą, taip pat gerina kraujo cirkuliaciją. Trokštantiems natūralumo patiks bambuko patalynės komplektai – jie efektyviai prisitaiko prie kūno temperatūros ir nekaupia dulkių. Puikia augaline alternatyva tiek pūkams, tiek vilnai yra kapoko pluoštas. Taip pat šiais laikais siūlomas platus sintetinių antialerginių patalų pasirinkimas. Tai ypač tinkama patalynė vaikams: poliesteriu kimštos antklodės ir pagalvės yra atsparios drėgmei ir pralaidžios orui, tad puikiai apsaugo nuo aplinkos alergenų. 

 

Patalynė alergiškiems žmonėms | Patalynė | Nostra

 

Užvalkalų pasirinkimas

Kaip ir renkantis patalus, natūralaus pluošto užvalkalai yra rekomenduotinas pasirinkimas maloniam poilsiui. Ypač populiari yra medvilninė patalynė: šio tipo patalynės komplektai siūlo geriausią kainos ir kokybės santykį, yra malonūs liesti ir leidžia odai kvėpuoti. Tai švelni, ilgaamžė medžiaga, nereikalaujanti sudėtingos priežiūros. 

Trokštantiems prabangos pojūčio, siūloma satino patalynė – ji taip pat gaminama iš medvilnės, tačiau pinama kitu būdu, tad turi slidų, šilką primenantį paviršių bei puikiai sugeria drėgmę. Vaikiška patalynė dažnai gaminama iš būtent šio audinio dėl jo tinkamumo jautriai odai. Daugelio itin pamėgtos satino paklodės su guma ar be jos suteikia vėsos pojūtį, efektyviai paskirsto kūno šilumą ir nekaupia paviršinių nešvarumų. Taip pat populiarėja ir lininė patalynė: nors šis audinys nėra pigiausias pasirinkimas, jis sulaukė didelio susidomėjimo dėl savo ilgaamžiškumo ir elegancijos, tad šiuo metu tai – dažnai reklamuojama patalynė internetu. 

Žinoma, negalima pamiršti ir įvairių medvilnės variantų: perkelis, flanelė, drobė, kartūnas, trikotažas. Tai praktiški, nebrangūs ir lengvai prižiūrimi patalynės komplektai, kurie taip pat tinka nuo alergijų kenčiantiems žmonėms. Augalinis pluoštas neturi alergizuojančių savybių, tačiau taip pat rinkoje gausu ir sintetinių, antialerginių užvalkalų, turinčių svarbiausias natūraliųjų audinių savybes ir pritaikytų specifiniams pirkėjo poreikiams.

 

Patalynės priežiūra

Norint išvengti dulkių alergijos simptomų, patalynės komplektai turi būti kruopščiai prižiūrimi. Natūralaus vilnos pluošto antklodes ar pagalves (avies, kupranugario, merino ir kt.) skalbti nebūtina, o sintetinius reikia reguliariai plauti skalbimo mašinoje, dezinfekuojant juos aukštoje temperatūroje. Ne mažesnė nei 60 °C vandens temperatūra yra būtina, norint išnaikinti dulkių erkutes, tačiau ji nėra tinkama kiekvienam audiniui. Lininė patalynė turėtų būti skalbiama žemesnėje temperatūroje arba rankomis, o štai medvilnės gaminiai yra lengvai prižiūrimi, tačiau reikėtų vengti aukštų temperatūrų skalbiant ryškių spalvų patalynę; balta patalynė priežiūros prasme sukeltų mažiausiai sunkumų, nes ji neblunka nuo karščio. 

Prisiminkite, kad vienas svarbiausių geros patalynės priežiūros elementų yra tinkamas skalbiklis. Rekomenduojama rinktis bekvapį, dermatologų patvirtintą skalbiklį, nesudirginsiantį net jautriausios odos. Taip pat svarbu patalynę reguliariai vėdinti – šaltis bei saulės spinduliai išnaikina dulkių erkutes, o gerai išpurčius patalus, juose nebelieka ir pastarųjų gyvių likučių, kurie gali būti įkvėpiami su oru ir sukelti įvairias nepageidaujamas organizmo reakcijas.

Susijusios prekės

avatar