Flanelės patalynei 30% nuolaida. Žiūrėkite čia!

Natūralus ir sintetinis pluoštas: kas geriau?

Diskusijos apie natūralaus ir sintetinio pluošto skirtumus bei panašumus, rodos, niekada neišseks. Kiekvienas turi savo nuomonę, tačiau ne paslaptis, kad vyrauja ir daug realaus pagrindo neturinčių mitų. Be to, požiūris į audinius skiriasi ir priklausomai nuo srities, kuriai jie yra panaudoti. Štai, pavyzdžiui, sportinių drabužių industrijoje sintetinis pluoštas tiesiog dievinamas. Tačiau pakalbėkime apie audinius, kurie naudojami patalynei.

Natūrali patalynė

Vienas populiariausių natūralių pluoštų, naudojamų patalynei gaminti, yra medvilnė ir įvairūs jos mišiniai. Išgaunami skirtingi audiniai, kurie pasižymi tokiomis pat puikiomis savybėmis, kurias mėgstame karta iš kartos – galbūt įprotis ir yra pagrindas stereotipui neigti sintetinės patalynės privalumus?

Natūrali patalynė pasižymi savybėmis, kurios atitinka mūsų organizmo poreikius miego metu. Ji puikiai praleidžia orą ir leidžia nevaržomai judėti oro srautams. Natūralūs pluoštai gerai sugeria drėgmę, tad taip miego metu mūsų kūnas yra apsaugomas nuo vadinamojo „šalto prakaito“ efekto, kuris naktį priverčia net pabusti.

Patalynei naudojami natūralūs audiniai yra minkšti ir švelnūs, juos malonu liesti. Dėl šios priežasties daugelis natūralių audinių tinka visiems: turintiems jautrią ar į alergiją linkusią odą, kūdikiams ir vaikams. Minkštesni pluoštai yra lengvai skalbiami ir prižiūrimi, dėmes lengva pašalinti be papildomų priemonių, o tai išties pravartu.

Satino patalynė ADDIE | Satino patalynė | Nostra

Sintetinė patalynė

Manote, jei natūralus pluoštas turi tiek daug privalumų, tai sintetinė patalynė nieko verta? Anaiptol. Įvairūs sintetiniai pluoštai sukurti taip, kad užtikrintų didžiausią komfortą, todėl yra itin švelnūs, minkšti, nedirgina odos. Sintetinis pluoštas yra sukurtas žmogaus, todėl jam suteikta daugybė naudingų savybių: neglamžus, dailaus ir ryškaus atspalvio, patvarus ir ilgaamžis.

Vienas svarbių privalumų yra tai, kad sintetinė patalynė kaina yra palankesnė daugeliu atveju. Sintetinis pluoštas yra pigesnis, tad ir patalynės gamintojai savo produktus gali pasiūlyti pigiau.

Antra vertus, sintetinė patalynė dažniausiai neįtinka tiems, kurie renkasi ekologišką gyvenimo būdą. Tačiau ar tikrai? Sintetinius audinius galima perdirbti, o jų ilgaamžiškumas leidžia sumažinti gamybos metu gamtos sąskaita patiriamas sąnaudas (pvz., sumažinti šalutinių gamybos produktų kiekį, nes gaminių reikia mažiau).

Naudoti sintetinę patalynę yra itin paprasta. Ji praleidžia orą, sugeria drėgmę ir yra švelni. Tokius audinius lengva skalbti, jie greitai džiūsta. Sintetinis pluoštas miegui yra populiarus karšto ir drėgno klimato kraštuose, nes ten ši patalynė suteikia gaivos ir vėsos pojūtį.

Glamžyta patalynė ELA | Patalynė | Nostra

Kokią patalynę rinktis?

Tiek sintetinė, tiek natūrali patalynė turi savų privalumų ir trūkumų, todėl vienareikšmiškai atsakyti, kuris pasirinkimas geresnis, paprasčiausiai neįmanoma. Vieniems patiks sintetinės patalynės išvaizda, ilgaamžiškumas ir patrauklesnė kaina, o kiti rinksis natūralumą, nes prie jo yra pripratę. Vis dėlto kad ir kokią patalynę besirinktumėte, atkreipkite dėmesį į jos kokybę – nei natūrali, nei sintetinė patalynė nedžiugins, jei bus prastos kokybės.

O tikrai negalintys apsispręsti, ką rinktis, asortimente ras sintetinio ir natūralaus audinio savybes jungiančio pluošto patalynės. Mišraus pluošto patalynė yra geras pasirinkimas, kai norite mėgautis natūraliam audiniui būdingomis savybėmis, tačiau mokėti mažiau ir užsitikrinti patalynės ilgaamžiškumą.

Kitas pasirinkimo aspektas yra patalynės paskirtis. Juk paklodė ir pagalvės užvalkalas turi įveikti visiškai skirtingas užduotis! Taip pat sintetiniai pluoštai yra plačiai naudojami pagalvėms, antklodėms gaminti – tokį sprendimą gamintojai renkasi ne veltui, nes tai gaminiai, kurie turi tarnauti ilgą laiką.

Susijusios prekės

avatar