Flanelės patalynei 30% nuolaida. Žiūrėkite čia!

Alergiška oda: kokią patalynę rinktis?

Nuo alergijos kenčiančių žmonių pasaulyje yra labai daug, o įvairias reakcijas sukelia įvairiausi veiksniai. Miegodami praleidžiame didelę dalį savo gyvenimo, tad kaip pasirūpinti, kad patalynė netaptų alergijos priežastimi ir dar daugiau – kaip turinti alergišką odą saugiai, jaukiai ir ramiai išsimiegoti?

Alergija ir patalynė

Patalynė – neatsiejama miegamojo dalis, tad ją rasime kiekvienuose namuose. Deja, kartais miegui skirta tekstilė, nors turėtų užtikrinti poilsio patogumą, tampa tuo veiksniu, kuris kaip tik ir sukelia alergines reakcijas. Kodėl taip yra?

Patalynėje neišvengiamai kaupiasi dulkės, negyvos odos ląstelės, audinys sugeria prakaitą ir odos paviršiuje išsiskiriantį riebalų perteklių. Visa tai – nešvarumai, kurie kaupiasi ir patys tampa alergines reakcijas sukeliančiais veiksniais, o taip pat ir dulkių erkučių maistas. Dulkių erkutės kenkia ne tik alergijos kamuojamiems žmonėms, bet pastarieji labiausiai jaučia poveikio padarinius.

Išvengti visų šių alergiją sukeliančių veiksnių padeda gera patalynės priežiūra. Tai reiškia, kad patalynės užvalkalai turėtų būti keičiami ir skalbiami kas savaitę, o įvelkama patalynė – reguliariai valoma, vėdinama ar, jei leidžia instrukcija, skalbiama.

Satino patalynė ARIELLE | Satino patalynė | Nostra

Rinkitės hipoalergines medžiagas

Jei oda yra linkusi į alergines reakcijas, patariama rinktis hipoalerginėmis savybėmis pasižyminčius audinius. Hipoalerginė patalynė yra siuvama iš tokių audinių, kurie yra nepalankūs įvairiems alergenams pluošte laikytis. Tokiai patalynei naudojamas natūralus pluoštas, nes sintetika dėl joje esančių cheminių medžiagų, naudojamų gamybos procese, gali savaime tapti alergenu.

Medvilnė, šilkas, linas pasižymi hipoalerginėmis savybėmis. Be to, šie audiniai puikiai praleidžia orą ir greitai džiūva, o tai užkerta kelią pelėsių formavimuisi. Kartais alergišką odą turintiems žmonėms rekomeduojamas bambuko, pluoštas, tačiau jis beveik visada maišomas su viskoze, tad tai nėra geriausias pasirinkimas. Jei nėra alergijos gyvulinės kilmės pluoštui, rinkitės avių vilną, daugeliui tinka neutrali kupranugarių vilna – iš jos gaminami užklotai ir pledai.

Geltonas pledas | Pledai | Nostra

Kaip apsaugoti patalynę nuo išorės alergenų?

Tinkamas patalynės komplektas – tai dar ne viskas. Svarbu apsisaugoti nuo išorės alergenų, kurie laikui bėgant gali kauptis bet kokioje patalynėje. Dėl to būtina reguliariai valyti ir vėdinti čiužinį, pagalvę bei antklodę. Atkreipkite dėmesį, kad šią patalynę taip pat reikia keisti, nes per ilgą laikotarpį joje neišvengiamai kaupiasi įvairūs alergenai.

Alergišką odą nuo įvelkamoje patalynėje susikaupusių alergenų apsaugos tankesnis užvalkalų audinys, tad jei, pavyzdžiui, pagalvę keitėte nauja jau senokai, būtinai atkreipkite dėmesį į audinio tankį besirinkdami patalynės užvalkalus. Tankus audinys suveiks kaip fizinis barjeras, kuris alergenams neleis pasiekti odos ir ją sudirginti.

Papildoma apsauga

Miegamojo įrengimas reikalauja nemažai išlaidų, gana daug kainuoja ir naujas patalynės komplektas bei čiužinys. Dėl to verta investuoti ir į papildomą apsaugą – vėliau ją pakeisti bus pigiau ir lengviau, nei dairytis naujų pirkinių. Pavyzdžiui, antčiužinis puikiai apsaugos jūsų čiužinį nuo dėvėjimosi, galimų dėmių ką nors išpylus (itin aktualu mėgstantiems gerti kavą lovoje!) ir suteiks papildomo minkštumo. Turintiems alergišką odą svarbu tai, kad antčiužinis taip pat taps papildomu „filtru“ alergenams, todėl pakaks jį pakeisti ir didelė dalis alergenų, kurie įprastai susikauptų čiužinyje, bus pašalinti.

Taip pat galima naudoti papildomą pagalvės užvalkalą. Du sluoksniai veikia tiesiog puikiai: vidiniame užvalkale yra sulaikomos pleiskanos, negyvos odos ląstelės, dulkės ir kiti nešvarumai, gerokai mažiau jų patenka į pagalvę. Taip oda yra mažiau dirginama ir išvengiama alerginių reakcijų. Antra vertus, papildomas užvalkalas yra lengvai keičiamas, o taip pat blokuoja alergenų judėjimą iš pagalvės odos link.

Susijusios prekės

avatar