Flanelės patalynei 30% nuolaida. Žiūrėkite čia!

Medvilninis chalatas ir jo istorija

Net jei neteko domėtis drabužių istorija, tikriausiai kada nors susimąstėte, koks keistas drabužis yra chalatas. Tarsi paltas, tačiau dėvimas išimtinai tik namuose, savo audiniu primenantis minkštą rankšluostį, tačiau turintis ir gobtuvą, ir talpias kišenes. Tad kaip ir iš kur šis keistas drabužis atsirado ir kodėl dabar praktiškai kiekvienas turime mažiausiai po vieną chalatą savo spintoje?

Chalato gimimo istorija

Angliškasis chalato pavadinimas (angl. Bathrobe) kildinamas iš prancūziško žodžio, reiškiančio moterišką suknelę. Manoma, kad chalatas iš tikrųjų ir apsiaustas, kuris sukurtas prie suknelės pridedant rankoves. Vis dėlto, vyrai, nepriimkite to pernelyg asmeniškai – šiandien chalatas yra universalus ir vyrų, ir moterų nešiojamas drabužis, be to, jo išvaizda metams bėgant stipriai pasikeitė.

Pirmieji chalatai buvo labiau apsiaustai ir juos dažniausiai dėvėdavo ištisus metus. Tai drabužis, kuris svarbus daugelyje kultūrų: kinų apsiaustai iš šilko, puošti siuviniais, reiškė turtus ir giminės liniją bei statusą visuomenėje, Japonijoje iki šių dienų populiarus tradicinis kimono taip pat yra glaudžiai susijęs su chalatu.

Jau senovės graikai nešioja į chalatus panašius chitonus, kurie buvo ryškių spalvų ir puošti dailiais apvadais bei simbolizavo gyvenamąją vietovę. Tuo tarpu romėniškos togos buvo dėvimos per iškilmingas šventes ir taip pat buvo socialinės padėties indikatoriumi. Tai galime pastebėti ir mūsų dienomis – Holivudo filmuose turtingųjų luomo atstovai dažnai parodomi dėvintys chalatus, tad tai iš amžiaus į amžių keliaujantis chalato identitetas. Nenuvertinkite šio drabužio!

Šiuolaikinis chalatas

Šiandien chalatą siejame su jaukumu ir namais. Tai drabužis, kurį dažniausiai nešiojame prieš miegą ar po dušo. Chalatas yra laisvas ir patogus, o net ir gerokai sumodernėjęs jo dizainas išliko praktiškas ir paprastas. Chalatas laisvai krinta ir nevaržo judesių, dažniausiai yra susiaučiamas diržu, turi gobtuvą ar aukštesnę apykaklę ir dvi talpias kišenes. Drabužio ilgį galima rinktis pagal asmeninius pageidavimus: ilgi chalatai gana populiarūs, tačiau šiltojo sezono metu daug dėmesio sulaukia ir trumpi chalatai.

Chalatams siūti naudojamos įvairios medžiagos, tačiau medvilnė išlieka pačiu populiariausiu pasirinkimu. Tai iš tikrųjų patogu, nes audinys yra lengvas, puikiai praleidžia orą ir sugeria drėgmę – tai itin praktiška savybė, kuri praverčia išlipus iš dušo. Be to, medvilnė yra švelni, todėl chalatas švelniai priglunda prie odos, jos visiškai nedirgina.

Chalatai siuvami ir iš šilko, vilnonio audinio, įvairių sintetinių medžiagų, tačiau nei vienas jų nėra toks patogus kaip populiarusis medvilninis chalatas. Lengvai skalbiamas ir greitai džiūstantis jis gali būti naudojamas ištisus metus, tad pasirinkę kokybišką ir dailų chalatą galėsite juo džiaugtis tikrai ilgai.

Ar tikrai chalatas dėvimas tik namuose?

Chalatą dėvite tik namuose? Ar patikėsite, kad kai kurį jį nešioja ir... darbe? Tai teisėjai ir kai kurie teisininkai, kunigai, o per šventes ir aukštųjų mokyklų absolventai! Juokaujame, tai apsiaustai, kurie suteikia mums galimybę įsivaizduoti, kaip kažkada atrodė chalato pirmtakas.

Vis dėlto chalatai kartais yra reikalingi ne tik namuose: prie baseino, SPA centre, viešbutyje – chalatai populiarūs visur, kur teikiamos įvairios grožio ir atsipalaidavimui skirtos paslaugos. O taip pat chalato prireiks iš išvykus į kliniką, tad visada verta pasirinkti gražų ir praktišką modelį. Minkšti medvilniniai chalatai – ir mūsų elektroninėje parduotuvėje.

Susijusios prekės

avatar