Flanelės patalynei 30% nuolaida. Žiūrėkite čia!

Kuo ypatingas kapoko pluoštas?

Ieškant patalynės, tikriausiai teko matyti šį kiek neįprastą pavadinimą. Kapoko pluoštas naudojamas antklodėms, pagalvėms, juo gali būti minkštinami lovos užtiesalai, taip pat jis puikiai tinka kūdikių patalynei ir kartais naudojamas žaislams kimšti. Tačiau ar žinote, kuo šis pluoštas ypatingas ir kokiomis savybėmis pasižymi? Kviečiame apie kapoko pluoštą sužinoti daugiau – tai vienas geriausių pasirinkimų kokybiškam ir ramiam miegui.

Kaip gaunamas kapoko pluoštas?

Reikėtų pradėti nuo to, kad šis pluoštas yra visiškai natūralus ir augalinis, išgaunamas iš tikrojo kapokmedžio vaisių. Tai laukiniai medžiai (jie dėl medienos auginami tik Pietryčių Azijoje), kurių pluoštas renkamas tik rankomis ir yra gana sunkiai suverpiamas. Vis dėlto stengtis tikrai verta, nes kapokas yra pats lengviausias natūralus pluoštas pasaulyje, palyginti su medvilne jis yra net 8 kartais lengvesnis! Lengvumo paslaptis yra oras, kuris sudaro net iki 80 proc. šio pluošto. Taigi, jei norite miegoti tarsi ant debesies, kapoko pluošto pagalvė ir antklodė yra pats geriausias komplektas.

Įdomu tai, kad dėl savo savybių kapoko pluoštas pirmiausiai buvo pradėtas naudoti ne patalynės gamybai, o gelbėjimosi liemenėms – tokioms, kokias dalino garsiajame „Titanike“, alpinistų batams apšiltinti ir pan. Šiandien sintetika tapo pigesne alternatyva, tad kapoko pluošto privalumai išnaudojami ten, kur reikalingas komfortas ir natūralumas.

kapoko pluostas

Kapoko pluošto savybės

Kapoko pluoštas yra ne tik natūralus ir neįtikėtinai lengvas, bet ir hidrofobinis – jis nesugeria skysčio, jis tiesiog nuteka. Šią savybę suteikia plonas vaško sluoksnis, kuriuo kapoko pluoštas yra natūraliai pasidengęs – tai puiki apsauga nuo drėgmės. Būtent dėl to kapoko patalynė puikiai tinka gausiai prakaituojantiems, vaikams, ligoniams. Audinys neįgeria drėgmės, todėl išvengiama šalto prakaito jausmo miego metu, kuris tikrai nėra malonus.

Be to, kapoko pluoštas puikiai praleidžia oro srautus ir ne tik – šis pluoštas savaime sureguliuoja temperatūrą, panašiai kaip vilna: kai šalta jausitės šiltai, o kai karšta, šilumos perteklius bus išgarinamas į aplinką. Šis procesas vyksta dėl pluošto viduje esančių oro kišenių ir užtikrina komfortą miego metu.

Dažnai pūkinė antklodė ar pagalvė įvardijama kaip geriausias pasirinkimas, tačiau tiesa ta, kad šiandieninėje rinkoje itin sunku kontroliuoti tokio pluošto kilmę, todėl gamintojai negali užtikrinti patalynės kokybės. Su kapoko pluoštu viskas daug paprasčiau – jis paprastas, ekologiškas ir augalinis, tad visada atitinka reikalavimus. Kitaip sakant, nėra prasmės naudoti kokį nors cheminį apdirbimą, netgi priešingai – jis gali pakeisti pluošto savybes į blogąją pusę. Dėl to kapoko antklodė ar pagalvė visada bus tikrai natūralus gaminys.

O gerųjų savybių užtikrinimas patalynės aspektu itin svarbus. Natūralūs augaliniai pluoštai nesukelia alerginių reakcijų, dėl hipoalerginių savybių juose nesiveisia dulkių erkutės ir kiti parazitai. Taigi, pasirinkdami kapoko pluošto gaminius visada galite jais pasitikėti, nes visas savybes šis pluoštas turi natūraliai.

Kapoko patalynės priežiūra

Galima sakyti, kad vienintelis kapoko antklodės ar pagalvės trūkumas yra kiek sudėtingesnė priežiūra, tačiau bijoti tikrai neverta. Jei laikysitės kelių paprastų taisyklių, kapoko gaminiai tarnaus ilgai ir puikiai išsaugos savo savybes.

Kapoko antklodes ir pagalves galima skalbti. Rekomenduojama rinktis 60 °C  laipsnių temperatūros skalbimo programą, kuri būtų trumpa, bet gana intensyvi ir pabaigoje gerai išgręžtų skalbinius. Po skalbimo kapoko patalynę rekomenduojama dėti į džiovintuvą ir vengti palikti drėgną ilgesnį laiką – dėl to pluoštas gali susivelti į gumulėlius ir apsunkti.

Džiovyklėje pasirinkite 30-40 minučių programą su didele šiluma. Programai pasibaigus, išimkite patalynę, leiskite jai atvėsti ir dar kartą sudėkite į džiovyklę tai pačiai programai. Šį procesą reikėtų kartoti tol, kol patalynė  bus visiškai sausa. Priklausomai nuo džiovyklės ir pasirinktos programos, dažniausiai pakanka 2-3 ciklų.

Toks specifinis plovimas būtinas dėl hidrofobiškumo – kapokas nesugeria vandens, tad jis susikaupia aplink pluošto molekules ir nėra kito būdo ištraukti vandenį, kaip tik jo išgarinimas. Patalynės skalbimas nėra dažnas, tad tai tikrai nedidelis vargas, palyginti su kapoko pluošto patalynės teikiama nauda. Kapoko patalynė turėtų būti skalbiama tik tuo atveju, jei ant jos atsirado dėmių arba apliejus, profilaktinis skalbimas nėra būtinas, nes šiame pluošte negali gyventi jokie parazitai.

Susijusios prekės

avatar