Flanelės patalynei 30% nuolaida. Žiūrėkite čia!

Kokią pagalvę pasirinkti?

Miegodami praleidžiame gana daug laiko – beveik pusę gyvenimo, tad tikrai verta pasirūpinti, kad miegas būtų ramus ir patogus. Kuo geriau išsimiegosite, tuo kokybiškiau galėsite praleisti dieną, iki pat vakaro būsite kupini energijos ir geros nuotaikos. O gerai išsimiegoti nepavyks be tinkamos pagalvės. Tad aptarkime, ką verta žinoti ir į ką reikia atkreipti dėmesį renkantis pagalvę.

Ką verta žinoti apie pagalves?

Daugelis yra pastebėję, kad pagalvės skiriasi savo užpildais – už šias žinias galime padėkoti gamintojams, kurie tai visada akcentuoja reklamose. Tačiau daugelis pamiršta, kad pagalvės yra skirtingo dydžio ir į tai visada verta atkreipti dėmesį. Pagalvės dydis skiriasi, nes skiriasi žmonių sudėjimas, poreikiai ir, galiausiai, net miegojimo įpročiai. Ant pagalvės patogiai reikia padėti ne tik galvą, bet ir kaklą – pagal tai galima „pasimatuoti“ pagalvę ir pasirinkti tinkamą dydį, kuris yra labai individualus.

Taip pat skiriasi ir pagalvių formatas. Štai vaikams ir paaugliams rekomenduojama 40x60 cm pagalvė, o suaugusiesiems – 50x70 cm pagalvė. Tai optimalus dydis, kuris užtikrina, kad miego metu galva nenukris nuo pagalvės ir visada išliks patogioje padėtyje.

Kitas svarbus parametras yra pagalvės aukštis. Kartais klaidingai galvojama, kad kieta pagalvė yra aukštesnė, tačiau kietumas ar minkštumas čia niekuo dėtas – pagalvės aukštis yra atskiras parametras, kuris gali varijuoti nepriklausomai nuo ar pagalvė kieta, ar minkšta. Aukštį reikėtų rinktis priklausomai nuo pečių pločio ir čiužinio kietumo: renkantis kietesnį čiužinį, aukštesnės turėtų būti ir pagalvės, nes kūnas miego metu mažiau „nugrimzta“. Ir atvirkščiai – jei čiužinys minkštas, pagalvė turėtų būti žemesnė, kad nesusidarytų pernelyg aukštas barjeras kaklui.

Tiesa, jei pastebėjote, kad miego metu po pagalve vis pakišate sulenktą ranką, vadinasi, šiuo metu naudojama pagalvė yra per žema ir ją reikėtų pakeisti. Galbūt dabar dar nejaučiate neigiamų pasekmių, tačiau ilgainiui gali atsirasti kaklo ar nugaros skausmų, nes taip miego metu neužtikrinama tinkama stuburo padėtis, kūnas negali atsipalaiduoti.

PREMIUM mako satino patalynė CECELIA | Pagalvės užvalkalai | Nostra

Kaip miegate, tokia ir pagalvė

Prieš rinkdamiesi pagalvę, atkreipkite dėmesį į savo miego įpročius. Jei dažniausiai miegate ant nugaros, geriau dairytis žemesnės pagalvės, kuris būtų vidutinio kietumo. Puikiai tiks tiek klasikinė, tiek ortopedinė pagalvės forma (vadinamoji bangelė). Tokia pagalvė užtikrins, kad miegant ant nugaros kaklas nebūtų spaudžiamas ir galva neliktų į priekį – taip nutiktų su itin didele ir aukšta pagalve. 

Mėgstantiems miegoti ant pilvo geriausiai tiks minkšta ir žema pagalvė, tokia į kurią galima tiesiog panirti. Kuo minkštesnė pagalvė, tuo natūralesnę padėtį gulint ant pilvo ji leis užimti stuburui, todėl taip nesusidarys įtampa kaklo srityje. 

O jei pastebėjote, kad dažnai miegate ant šono, verta rinktis aukštesnes ir kietesnes pagalves. Aukštis turėtų atitikti peties plotį, kad kaklui būtų suteikiama patogi atrama. Puikiai tiks ne tik klasikinės pagalvės, bet ir ortopedinės formos pagalvių variantai, kurie tarsi įrėmina kaklą. Miegant ant šono pagalvė turi tarsi užpildyti ertmę tarp peties ir ausų, todėl ji turi būti pakankamai standi. Ant minkštos ar itin žemos pagalvės miegoti šonu nebus patogu, pabudę jausite įtampą pečių zonoje, gali mausti nugarą.

Jei pastebėjote, kad rytas jaučiate kaklo skausmą, o kūnas atrodo tarsi sustabarėjęs, vadinasi, atėjo metas keisti pagalves. Jei šiuos ženklus tiesiog ignoruosite, ilgainiui pasireikš ir kitos nemalonios problemos: lėtinis nugaros skausmas, galūnių tirpimas, intensyvūs skausmai sprando srityje. Patikėkite, pasikeisti pagalvę tikrai bus paprasčiau, nei kentėti nuolatinį nuovargį ir kūno įtampą.

Kodėl svarbi pagalvės forma?

Dar vienas aspektas, į kurį ne visi atkreipia dėmesį, yra pagalvės forma. Klasikinės formos kvadratines ar stačiakampes pagalves keičia modernių formų ortopedinės pagalvės, kurios varijuoja nuo vadinamosios bangelės formos iki volelio ar net apskritimo. Jos turi įdubą galvai ir dažnai yra gaminamos iš atmintį turinčios medžiagos, kuri leidžia pagalvei palaikyti unikalią formą pagal galvos ir pečių įspaudus.

Modernių formų pagalvės atkartoja galvos, kaklo ir pečių formas, tinka įvairioms miego pozoms. Vis dėlto jos nėra tokios universalios, kaip kartais skelbiama reklamose. Ortopedinės pagalvės gali vieniems tikti, o kitiems ne, tačiau nėra geresnio būdo sužinoti apie pagalvės tinkamumą, kaip tik ją „pasimatuoti“. Su klasikinės formos pagalvėmis rizikos bus mažiau: jos lengvai keičia formą ir yra paslankesnės. Vis dėlto jei ieškote kietesnės pagalvės, tikrai verta išbandyti ir modernias pagalvių formas – gali būti, kad ant tokios pagalvės miegoti kaip tik bus patogiau.

Susijusios prekės

avatar