Flanelės patalynei 30% nuolaida. Žiūrėkite čia!

Kokį chalatą pasirinkti?

Chalatas – neatsiejamas jaukumo ir šilumos simbolis. Tai drabužis, į kurį visi mėgsta susisiausti po maudynių duše ar vonioje, o taip pat šis drabužis yra neatsiejama apsilankymo SPA dalis. Šiandien chalatai asocijuojasi su atsipalaidavimu, poilsiu, tačiau ar žinote, kad taip buvo ne visada? Kviečiame daugiau sužinoti apie šio drabužio istoriją ir kaip išsirinkti tą vienintelį minkščiausią, švelniausią savo chalatą!

Žvilgsnis į chalatus istorijoje

Iš tikrųjų chalatas yra labai archajiškas drabužis, kultūros simbolis, atpažįstamas visame pasaulyje. Nors šiandien esame pripratę chalatus dėvėti kaip namų rūbą, iš tikrųjų chalatas yra labai funkcionalus, o senovės kultūrose turėjo simbolinę reikšmę, atspindėjo gyvenimo būdą, religiją, socialinę padėtį. Žinoma, nuo tų laikų chalatai išgyveno daugybę mados pakilimų ir nuopolių, tačiau jų išvaizda ir praktinė funkcija išliko nepakitusi.

Chalatų istorija siekia senovės pasaulį, kuriame jie buvo naudojami kaip simboliniai drabužiai įvairiose kultūrose: chalatus dėvėjo graikai, romėnai, egiptiečiai, arabai, žydai. Štai senovės graikai šį drabužį naudojo kaip aukšto statuso ženklą, parodantį padėtį visuomenėje. Romėnai dėvėjo chalatus ceremonijose ir šventėse, panašiai šį drabužį naudojo ir egiptiečiai. Žydų kultūroje chalatas naudotas per religines apeigas, o islame šis drabužis buvo siejamas su nuolankumu, pasiaukojimu.

Į Europą ir Aziją chalatai atkeliavo ir išpopuliarėjo viduramžiais, Vakaruose jie pradėti kaip simbolį juos dėvėjo mokslininkai, medikai, profesoriai – tai išliko ir iki mūsų dienų. Dėl praktiškumo ir patogumo nuo seno žmonės chalatus dėvėjo ir namuose, dažnai rytiniu paros metu. Šiandien namams skirti chalatai yra populiariausia drabužio forma, kurią mėgsta tiek moterys, tiek vyrai. Gamintojai siūlo itin platų chalatų pasirinkimą, kuriame varijuoja plati spalvų ir modelių gama.

Kaip išsirinkti chalatą?

Didelėje įvairovėje lengva susipainioti, todėl apžvelkime į kokius svarbiausius kriterijus svarbu atkreipti dėmesį ieškant tinkamiausio chalato.

Chalato dydis yra gana universalus, nes tai laisvas drabužis. Visgi visada geriau didesnis, o ne mažesnis chalatas, tad perkant atkreipkite dėmesį į dydį. Dažnai chalatai moterims ir vyrams yra universalaus modelio, tačiau yra ir tokių, kurie dėl savo dizaino ypatybių yra skirti tik moterims ar tik vyrams.

Populiariausi yra klasikinio stiliaus minkšti chalatai, kuriuos itin patogu dėvėti. Ir nors jei visi atrodo panašiai, vis dėlto modeliai skiriasi. Atkreipkite dėmesį, ar chalatas turi kišenes, jose patogu susišildyti rankas ar laikyti įvairias smulkmenas. Chalato ilgis gali būti nuo mini iki maxi ir beveik siekti žemę. Ilgesni chalatai patiks tiems, kurie itin mėgsta šilumą. Dar vienas pasirinkimas – gobtuvas, kuris naudingas norint sušilti, bet gali šiek tiek varžyti judesius.

Spalvą ir dizainą pasirinkti galima individualiai, tačiau bene daugiausiai klausimų kelia audinio pasirinkimas. Dažniausiai prekybos vietose siūlomi medvilniniai chalatai, tačiau galima rasti ir vilnonių. Kadangi šis drabužis naudojamas po maudynių ir turi tiesioginį sąlytį su oda, į sintetinius gaminius net ir dairytis neverta. Tačiau kokio pluošto chalatas geriau atliks savo funkciją?

Kokį chalatą pasirinkti? | Chalatai | Nostra.lt

Kokiomis savybėmis pasižymi medvilniniai chalatai?

Medvilniniai chalatai yra vieni populiariausių ir tai lemia daugybė priežasčių. Visų pirma, medvilnė yra natūralus audinys, kuris nedirgina odos, nesukelia alerginių reakcijų. Dėl to chalatas iš medvilnės puikiai tiks ne tik turintiems į alergijas linkusią odą, bet ir vaikams, kurių odelė dar itin jautri. Skalbiant medvilnė puikiai išsaugo savo minkštumą ir purumą. Be to, medvilninius chalatus galima skalbti ir aukštesnėje temperatūroje, nereikia baimintis, kad skalbimas drabužiui pakenks.

Kita naudinga savybė yra medvilnės vandens sugeriamumas. Pluoštas greitai absorbuoja vandenį ir jį greitai išgarina, tad su medvilniniu chalatu visada bus šilta ir jauku. Šią savybę lemia laidumas orui, dėl kurio net ir su storesniu chalatu iš medvilnės karštomis vasaros dienomis bus komfortiška bei jauku.

Lengva priežiūra taip pat svarbi, juolab, kad baltas chalatas yra vienas populiariausių pasirinkimų. Medvilninius chalatus lengva prižiūrėti, nes pluoštas lengvai skalbiasi, greitai džiūsta, audinys yra neglamžus, nereikalauja papildomos priežiūros. Svarbiausia nepersistengti su skalbimo priemonių naudojimu ir chalatas po skalbimo bus minkštas bei švelnus tarsi naujas.

Taip pat svarbu ir tai, kad medvilniniai chalatai yra ekologiškas pasirinkimas. Medvilnė yra vienas švariausiai išgaunamų pluoštų, o dėl lengvo apdirbimo nėra naudojami cheminiai priedai. Medvilninės tekstilės naudojimas padeda sumažinti neigiamą žmogaus pėdsaką gamtai.

Kokiais privalumais pasižymi vilnoniai chalatai?

Vilnoniai chalatai taip pat pasižymi puikiomis savybėmis. Jiems gaminti naudojam avių, merino, kupranugario vilna, tačiau tokie chalatai yra gerokai brangesni už medvilninius. Nepaisant to, juos tikrai malonu dėvėti, nes vilnonis chalatas puikiai izoliuoja šilumą, palaiko pastovią kūno temperatūrą, bet neleidžia perkaisti.

Vilnoniai chalatai yra itin atsparūs dėvėjimui, gali tarnauti labai ilgai. Žinoma, svarbu, kad drabužis būtų pagamintas iš aukštos kokybės pluošto. Vilna puikiai sugeria drėgmę ir ją išgarina, tad vilnonis chalatas tiks nešioti ištisus metus.

Tiesa, būtina atkreipti dėmesį, kad vilnos chalatų priežiūra yra sudėtingesnė. Dažniausiai juos galima skalbti tik rankomis, kad pluoštas nesusiveltų, reikia dažnai vėdinti. Nepaisant to, vilna yra natūrali medžiaga, o joje esantis lanolinas turi antibakterinių savybių ir padeda palaikyti audinio švarą. Dažniausiai vilnoniai chalatai yra klasikinės išvaizdos, universalaus tiek vyrams, tiek moterims tinkamo modelio.

Renkantis chalatą, reikėtų gerai įvertinti asmeninius poreikius ir audinio savybes – taip lengvai surasite tai, kas geriausiai jums tinka.

Susijusios prekės

avatar