Velykų išpardavimas kovo 20-31 d. 25% nuolaida su kodu VELYKOS2024 *nuolaidos nesumuojamos

Kaip miego ciklai veikia mūsų poilsį?

Visi žinome, kad suaugusiems per parą reikėtų miegoti 7-8 valandas, tačiau per šį laiką ne visada pavyksta pailsėti. Kartais atrodo, kad trumpo popietės miego metu pailsime daug geriau. Taip yra dėl to, kad miegas nėra vienodas – viską lemia miego ciklai. Teko apie juos girdėti? Kviečiame sužinoti daugiau, tai gali padėti geriau išsimiegoti.

Kas yra miego ciklai?

Mūsų miegas susideda iš kelių etapų, kurie vadinami miego ciklais. Paprastai žmogus patiria nuo keturių iki šešių miego ciklų per naktį ir nors vidutinė vieno ciklo trukmė siekia apie 90 minučių, ji gali būti ir skirtinga.

Miego ciklų kaita užtikrina sveiką miegą ir gerą poilsį. Pirmasis miego ciklas paprastai yra trumpiausias ir gali siekti 70-100 minučių, vėlesni ciklai paprastai siekia 90-120 minučių. Ši trukmė yra individuali kiekvienam žmogui ir gali keistis. Pokyčius lemia įvairūs veiksniai, pavyzdžiui, organizmo būklė, režimas, sveikata ir kt. Norint gerai pailsėti, reikėtų prabusti tinkamo miego ciklo metu – būtent todėl reikėtų planuoti miego laiką ir „nepersimiegoti“ – po pernelyg ilgo miego dažniausiai jaučiamės ne pailsėję, o pavargę, tai taip pat lemia miego ciklai.

Pirmasis miego ciklas – užmigimas

Nakties miegas prasideda vadinamuoju lengvu miegu. Per pirmąsias 5-10 minučių atsipalaiduojame, kūnas ir protas ima veikti lėčiau, apima mieguistumas. Raumenys atsipalaiduoja, o kvėpavimas sulėtėja, nukrinta kūno temperatūra – pradedame snūduriuoti. Vis dar galime reaguoti į aplinkos dirgiklius, tad miegas yra itin jautrus.

Lengvo miego metu lengva ir nubusti, todėl jei planuojate tik trumpą poilsį, nemiegokite ilgiau nei 20 minučių, nes po šio laiko jau pereiname į kitą fazę – gilųjį miegą. Gilaus miego metu pabusti nėra labai malonu, nes organizmas jaučia vadinamąja miego inerciją ir nori toliau miegoti. Dėl to jaučiame jėgų trūkumą, tingulį. Taigi, trumpas snūstelėjimas turėtų neviršyti 20 minučių, o jei turite laiko ilgesniam poilsiui, planuokite 90 minučių pogulį – per tiek laiko prasisuks visi miego ciklai.

Antrasis miego ciklas – pasiruošimas giliajam miegui

Įžengus į antrąjį miego ciklą, vis dar tęsiasi lengvas miegas, tačiau organizmas ruošiasi giliojo miego etapui. Kūnas dar labiau atsipalaiduoja, mažiau reaguoja į aplinkos dirgiklius. Smegenys šio ciklo metu sukuria staigius bangų šuolius, vadinamąsias miego verpstes. Manoma, kad tai itin svarbu ilgalaikei atminčiai – miego metu apdorojama per dieną sukaupta informacija. Pabusti antrojo miego ciklo metu taip pat gana lengva, jausitės žvalūs ir energingi.

 

Kaip miego ciklai veikia mūsų poilsį? | Patalynė | Nostra.lt

 

Trečiasis miego ciklas – gilusis miegas

Šis miego ciklas yra pats svarbiausias, todėl kai kuriuose šaltiniuose jis skiriamas į du etapus. Įžengus į šį ciklą, kūno raumenys visiškai atsipalaiduoja, o kvėpavimas, kraujospūdis ir kūno temperatūra pasiekia žemiausią lygį. Būtent šio miego ciklo metu organizme vyksta itin svarbūs regeneraciniai procesai: organizmas gamina augimo hormonus, reguliuoja imuninės sistemos veiklą, atkuria raumenų audinius ir kt. Šis miego ciklas yra labai svarbus gerai fizinei ir emocinei savijautai, poilsiui. Prabusti trečioji ciklo metu yra sunku, o jei kartais nutinka taip, kad prabundame būtent per šį ciklą, jaučiamės pavargę ir nedarbingi, stinga energijos.

REM ciklas

Po giliojo miego prasideda vaidinamasis REM ciklas, kurio metu vėl suaktyvėja smegenų, širdies veikla, pakyla kūno temperatūra, dažnėja kvėpavimas. Šio ciklo metu žmogų aplanko sapnai – būtent tokiu būdu paskutinėje miego fazėje smegenys apdoroja ir „archyvuoja“ gautą informaciją ilgalaikėje atmintyje. Šis procesas itin svarbus senstant.

REM ciklo metu galima patirti daugybę organizmo reakcijų, panašių į prabudimą. Šis miego ciklas itin domina neurologus ir manoma, kad yra gyvybiškai svarbus smegenų gebėjimui mokytis ir įsiminti informaciją. Nustatyta, kad REM ciklas su amžiumi trumpėja: pavyzdžiui, didžiąją dalį kūdikių miego sudaro REM ciklas, o vyresnio amžiaus žmonės REM cikle praleidžia vis mažiau laiko.

Kaip kontroliuoti miego ciklus?

Iš tikrųjų miego ciklų patys kontroliuoti negalime, tad belieka stebėti savo organizmą ir planuoti miego laiką. Miego ciklų kaita yra natūralus procesas ir laikantis darbo-poilsio režimo organizmas pats tarsi pripranta prie jo.

Vis dėlto tam tikros medžiagos gali turėti neigiamą poveikį ir sutrikdyti miego ciklus. Vienas tokių pavyzdžių – kavos gėrimas prieš miegą apsunkina užmigimo ciklą, gali neigiamai paveikti ir giliojo miego fazę. Panašiai veikia ir alkoholis, tačiau jis neigiamai veikia paskutiniuosius miego ciklus – tuo metu organizme prasideda šios medžiagos perdirbimas.

Taip pat natūraliai miego ciklų tėkmei itin žalingas yra miego trūkumas. Jo reikėtų vengti, o žinios apie miego ciklus gali padėti geriau suplanuoti poilsio laiką ir atitinkamai pakeisti savo miego įpročius, kad geriau pailsėtumėte.

Susijusios prekės

avatar