Flanelės patalynei 30% nuolaida. Žiūrėkite čia!

Alergijos atsiradimo priežastys ir patalynė

Pagrindinis alergijų „sezonas“ tęsiasi nuo vėlyvo pavasario iki vasaros vidurio, tačiau daugelį nemalonūs alergijų simptomai kamuoja ištisus metus. Į tai neverta numoti ranka, nes alergijų priežastis gali slypėti arčiau nei galvojate – jūsų lovoje. Taip, supratote teisingai, alergenai gali slėptis ten, kur praleidžiate bent trečdalį paros laiko! Trumpai aptarkime, kodėl patalynė gali būti alergijos priežastimi ir kaip šią problemą spręsti.

Dulkių erkutės

Tikriausiai girdėjote apie dulkių erkutes – tai mikroskopinio dydžio kenkėjai, kurie sukelia alergines reakcijas, susijusias su kvėpavimo takais. Šių erkučių yra daug kur, tačiau jos ypač mėgsta gyventi senoje patalynėje, kurioje yra daug negyvų odos ląstelių ir prakaito – tai šių gyvių maistas. Dulkių erkutės taip pat gyvena plunksnų patalynėje, todėl ją rekomenduojama dažnai keisti.

Išvengti dulkių erkučių sukeliamų alerginių reakcijų padės tinkama patalynės priežiūra. Skalbkite ją reguliariai ir gerai išdžiovinkite. Medvilnės patalynė gerai praleidžia oro srautus ir išgarina drėgmę, tad ji puikiai tiks miegui. O antklodė ir pagalvę rinkitės iš tokio pluošto, kuris netinka mikroorganizmams, pavyzdžiui, bambuko pluošto.

Pelėsis

Pelėsis yra itin stiprus alergenas, kuris gali turėti net ir itin rimtų pasekmių sveikatai. Deja, dažnai pelėsį įsivaizduojame ant sienos ir lengvai pastebimą. Patalynėje pelėsis gali slypėti ir būti visiškai nematomas. Su šiuo alergenu patalynėje dažniau susiduriama drėgnose ar rečiau naudojamose patalpose, pavyzdžiui, sodybose. Dėl to rekomenduojama rinktis orui laidaus audinio patalynę ir ją tinkamai vėdinti bei prižiūrėti. Venkite drėgmės ir skalbiamą patalynę visada gerai išdžiovinkite. O laikinai nenaudojamą patalynę laikykite specialiuose maišuose, apsaugokite nuo iš aplinkos patenkančios ir besikaupiančios drėgmės.

Taip pat prisiminkite, kad patalynė turėtų būti gana dažnai keičiama. Antklodė ar pagalvė tikrai negali vienodai gerai tarnauti ištisą dešimtmetį, tad neverta su ja kankintis. O laiku atnaujinant patalynę bus daug lengviau apsisaugoti ir nuo tokių alergenų kaip pelėsis.

Naminiai gyvūnai

Jei kankina alergija, turite neleisti augintinio ant lovos arba neturėti augintinio apskritai. Skamba liūdnai, bet tai yra tiesa. Patalynę „užteršia“ net ir tos veislės, kurios tinka alergiškiems žmonėms: augintinio plaukai, seilės, pleiskanos – visa tai patenka ant patalynės ir joje kaupiasi. Plika akimi nepamatysite taršos, tačiau net ir hipoalerginė patalynė, jei leisite ant jos lipti augintiniui, greitai taps itin alergizuojančia.

PREMIUM mako satino patalynė CATHERINE | satino patalynė | Nostra

Cheminiai priedai

Reikia pripažinti, kad aplink mus yra itin daug cheminių medžiagų. Nuo valiklių iki kvepalų, plaukų formavimo priemonių ar oro gaiviklių. Visa tai labai veikia imunitetą ir turi nesuskaičiuojamą skaičių dirgiklių. Ir daugelis cheminių priemonių kaupiasi ne kur kitur, o jūsų patalynėje: lieka plaukų formavimo priemonių, kvepalų likučių, nusėda ir oro gaiviklio lašeliai... 

Išeitys yra dvi: atsisakyti chemijos arba dažnai skalbti patalynę. Tik pasirinkę antrąjį variantą atkreipkite dėmesį į skalbiklį ir prisiminkite, kad mažiau kartais yra daugiau. Taip, kalbame apie natūralių pluoštų patalynę: medvilnės, satino, drobės, flanelės ir kt. – tokiai patalynei net nereikia naudoti skalbinių minkštiklio arba pakanka itin nedidelio jo kiekio!

Mikroorganizmai

Neišsigąskite, tačiau patalynėje gali gyventi įvairūs mikroorganizmai. Nuo virusų ir mikrobų iki itin smulkių kenkėjų – visi jie mėgsta netinkamai prižiūrimą patalynę. Dėl to būtina palaikyti tvarką ir švarą, o tai padės išvengti ir alergijų. Ypač tai aktualu vasarą, nes pro atvirus langus į namus patenka žiedadulkių ar mikrokenkėjų. Žiemą labiau reikia saugotis virusų ir mikrobų, kurie per sąlytį su drabužiais gali patekti ant patalynės.

Geriausia rinktis tokią patalynę, kuri netinka gyventi įvairiems mikroorganizmams. Tokiomis savybėmis pasižymi bambuko pluoštas, kapokas, modernūs sintetiniai užpildai.

Susijusios prekės

avatar