Flanelės patalynei 30% nuolaida. Žiūrėkite čia!

Prakaitavimas naktį: kokia patalynė yra tinkamiausia?

Prakaitavimas naktį – kiekvienam pažįstamas nemalonus jausmas, pasitaikantis ne vien susapnavus košmarą. Krentanti kūno temperatūra signalizuoja organizmui miego meto pradžią, todėl poilsis saulės ar šildymo įkaitintame kambaryje, kuriame kūnui neleidžiama atvėsti, tampa sudėtinga užduotimi. Stabili termoreguliacija yra būtina sąlyga kokybiškam miegui ir poilsiui, tad susidūręs su kylančia temperatūra kūnas ima intensyviai prakaituoti taip bandydamas atvėsti ir eikvodamas papildomą energiją bei trikdydamas miego ciklą. 

Žinoma, klimato ar centrinio šildymo kontroliuoti negalime, tačiau prie kūno šilumos palaikymo stipriai prisideda ir pasirinktas patalynės komplektas. Dažnai dėl grožio ar mažesnės kainos pasirenkami sintetinio pluošto patalynės komplektai gali ypač sustiprinti naktinį prakaitavimą. Taip yra todėl, kad šio tipo audiniai neleidžia odai kvėpuoti ir sulaiko šilumą. Kviečiame apžvelgti, kokios sudėties patalynė yra tinkamiausia kokybiškam nakties poilsiui tiek užklupus vasaros kaitrai, tiek už lango siaučiant žiemiškam speigui.

Medvilninė patalynė

Medvilnės patalynė yra vienas populiariausių pasirinkimų, daugelio pamėgtas dėl puikaus kainos ir kokybės santykio. Šio audinio patalynės komplektai yra lengvai prižiūrimi, švelnūs odai ir sklandžiai prisitaiko prie kūno temperatūros. Medvilninė patalynė ypač tinka jautriai odai, nekelia alergijos ir puikiai išlaiko savo savybes net ir išskalbta aukštoje temperatūroje. Tai – idealus variantas, trokštantiems patogaus poilsio be didelių išlaidų ir nesudėtingos priežiūros (daugelis medvilnės audinių nėra glamžūs, tad išskalbus užvalkalus jų nebūtina lyginti).

Dažnas nežino, jog prabangia laikoma satino patalynė taip pat yra šimtaprocentinis medvilnės gaminys. Vienintelis skirtumas yra audimo technika: satino patalai audžiami tankesniu būdu, tad išgaunamas tvirtesnis, švelnesnis pluoštas, turintis žvilgesio. Šio audinio gaminiai primena šilką, tad yra itin malonūs liesti ir efektyviai vėsina karštojo sezono laikotarpiu. Vėsų poilsį užtikrins ir satino paklodės – jos puikiai garina drėgmę ir neleidžia šilumai kauptis po patalais. Mėgstantiems švelnumą ir prabangą, satinas yra tinkamiausias pasirinkimas, padėsiantis atsisveikinti su naktiniu prakaitavimu. 

Mėlyna PREMIUM mako satino patalynė CHARLEE |  satino patalynė | Nostra

Lininė patalynė

Jau seniai lietuvių pažįstamas ir mėgstamas lino pluoštas šiais laikais užsitarnavo prabangos prekės vardą. Populiarėjant ekologiškam gyvenimo būdui, ypač vertinamais tapo lininiai patalynės komplektai, plačiai pripažinti dėl savo ilgaamžiškumo bei antibakterinio poveikio. Lininis audinys taip pat pasižymi termoreguliacinėmis savybėmis, kurios aktualios gausiai prakaituojantiems žmonėms – kaip ir vilna, linas puikiai praleidžia orą bei sugeria drėgmę.

Vyrauja nuomonė, jog šio pluošto patalai yra per šiurkštūs patogiam miegui, tačiau nerimauti neverta – šios medžiagos patalynė švelnėja su kiekvienu skalbimu ir naudojimu, o audinio standumas leidžia jam atrodyti nepriekaištingai metų metus. Dėl savo aukštos kokybės ir natūralumo, lino gaminiai rekomenduojami kaip ideali patalynė vaikams. Nors šio tipo patalai nėra pigūs, tai vertinga investicija, užtikrinsianti malonų nakties poilsį. 

Vilnonė patalynė

Vilnos pluoštas – tai laiko patikrintas, natūralus audinys, tinkamas bet kuriam sezonui. Vilnonės patalynės komplektai puikiai izoliuoja šilumą ir praleidžia orą, tad žiemą suteikia jaukios šilumos, o vasarą leidžia kūnui kvėpuoti. Taip pat vilna efektyviai sugeria drėgmę, leisdama prakaitui išgaruoti ir stabdydama dulkių erkučių atsiradimą. Iš vilnos patalynės užvalkalai nėra gaminami, tačiau galima rintis vilnonę antklodę, pavyzdžiui, itin puikiomis šiluminėmis savybėmis pasižymi merino vilnos pledai ar kupranugario vilnos antklodės.

Šio audinio patalai turi gydomąjį poveikį: jie skatina kraujotaką ir gerina medžiagų apykaitą, tad vaikiška patalynė dažnai gaminama iš būtent šio pluošto.  Vilna naudojama ne tik antklodžių gamybai – rinkoje siūlomos ir vilnonės pagalvės, čiužiniai bei pledai. Jei susiduriate su gausiu prakaitavimu, pirmiausia žiemai ieškokite ne storos antklodės, o lengvo pledo – su juo miegoti bus ne mažiau šilta, o organizmui perkaitus pledą net neprabudus galima nusimesti. Be to, vilnos gaminiai yra nealergizuojantys, juos lengva skalbti ir prižiūrėti, tad šio tipo patalynė yra patogus pasirinkimas siekiantiems sumažinti naktinį prakaitavimą.

Susijusios prekės

avatar