Flanelės patalynei 30% nuolaida. Žiūrėkite čia!

Paklodžių istorija

Paklodė užima labai svarbią vietą miegamajame ir turi daug įtakos mūsų miego kokybei. Kartu ji atlieka ir dekoratyvinę funkciją, be to, padeda palaikyti čiužinio higieną. Paklodės mums atrodo tokios įprastos, kad net nesusimąstome, kaip jos buvo išrastos ir kokios aplinkybės tai lėmė. Kviečiame atsigręžti į praeitį ir šiek tiek daugiau sužinoti apie šiuos tekstilės gaminius.

Paklodės žmonės istorijoje

Palyginti su kita miegamojo tekstile, paklodė yra vienas seniausių elementų. Jų istorija siekia senovės Egiptą: senoviniai piešiniai atskleidžia, kad žmonės miegodavo ant prabangiai puošto audinio. Senovėje paklodės buvo gausiai dekoruojamos ir vertinamos pagal išvaizdą ir kokybę.

Europoje paklodės sutinkamos viduramžiais, naudotos paminkštinimui uždengti. Lygiai taip pat jos yra naudojamos ir šiandien, tad galima sakyti, kad tradicija kloti lovą yra labai sena. Vis dėlto žvelgiant į praeitį reikia pastebėti, kad paklodės savo paskirtį rado ne tik lovoje – dailininkai jas naudojo kaip drobę. Dėl sudėtingos ir prastai organizuotos gamybos paklodės anuomet buvo brangus malonumas, todėl dažnai buvo prieinamos tik turtingiesiems. Situaciją pakeitė pramonės revoliucija, kuri iš esmės ir lėmė tokį platų paklodžių išpopuliarėjimą.

Su paklodėmis susijusios tradicijos

Šiuo metu populiarios vienspalvės paklodės, tačiau taip buvo ne visada. Indijoje paklodės, kaip ir kilimai, yra gaminamos tūkstančius metų, o tradicijas jas dekoruoti išlikusi iki mūsų dienų. Paklodės gausiai marginamos, jose dažnai atkartojami gamtos, augalų raštai, simbolika, naudojamos ryškios spalvos.

Andų kalnuose, Peru, paklodės gaminamos iš alpakų vilnos verpalų, o tautosakoje tam priskiriamos įvairios prasmės. Paklodės, kaip ir kiti tekstilės gaminiai, visada buvo kultūros dalis įvairiuose kraštuose, o kadangi ant jų daug vietos, menininkai turėjo kur pasireikšti. Dekoravimui naudoti simboliai, geometriniai raštai, ornamentai. Spalvinė gama priklausė nuo kultūros, seniausios paklodės buvo audžiamos rankomis namuose, todėl buvo unikalios, išskirtinės.

Lietuvoje paklodės taip pat buvo puošiamos siuvinėjant, apneriant jų kraštelius, peltakiuojant. Gražios išpuoštos paklodės, kaip ir kita namų tekstilė, buvo tarsi kiekvienos šeimininkės garbės reikalas, o kartu ir svarbi paveldo dalis.

Paklodžių istorija | Paklodės | Nostra.lt

Faktai, kurių nežinojote apie paklodes

Paklodės šiandien yra gaminamos iš įvairių medžiagų: medvilnės, vilnos, šilko, sintetikos ir kt., tačiau renkantis svarbu teikti prioritetą natūraliam pluoštui, nes svarbu, kad paklodė gerai praleistų oro srautus.

Daugiausiai paklodžių pagaminama Kinijoje (apie 40 proc. viso pasaulio paklodžių), tačiau tai nereiškia, kad kinai patys jas ir sunaudoja. Šie tekstilės gaminiai keliauja po visą pasaulį, tačiau ne visi jas naudoja vienodai. Štai prancūzai mėgsta su paklode... užsikloti. Žinoma, jų naudojamos paklodės yra didesnės, tačiau jos išties naudojamos vietoje antklodės arba kaip antklodės užvalkalo alternatyva. Išmėginkite, galbūt jums patiks prancūziškas lovos klojimo būdas.

Gali būti, kad paklodė buvo pirmoji čiužinio užuomina, padėjusi žmogui suprasti, kad ant paminkštinimo miegoti yra patogiau. Nors dažniausiai paklodės naudotos kaip apsauga, pavyzdžiui, nuo vabzdžių, kai kuriose vietovėse jos turėjo apsaugoti ir nuo stebuklingų priešų.

Ar žinojote, kad yra paklodžių su kišenėmis? Taip, tai paklodės, kurios nutįsta per lovos kraštą iki žemės ir turi šonuose patogias kišenes, kuriose galima laikyti smulkius daiktus: knygas, laikrodį ar pan.

Paklodės šiandien

Šiandien paklodės yra plačiai naudojamos visame pasaulyje, o be jų savo patalą sunku ir įsivaizduoti. Nors senovėje paklodės dažniau gamintos iš vilnos, lino ar net šilko, šiandien šių tekstilės gaminių rinkoje karaliauja medvilnė – ji yra palyginti nebrangus ir labai praktiškas pluoštas. Nors galima pasiūloje rasti ir paklodžių iš sintetinio audinio, vilnos. Vis gi tradicija dekoruoti paklodes pamažu nyksta, o šiandien populiariausios yra paprastos paklodės, kurios dažniausiai yra neutralaus, lengvai derinamo atspalvio.

Apie XIX a. JAV išpopuliarėjo nauja paklodžių rūšis – paklodės su guma. Tai buvo naujiena, kuri greitai atrado savo gerbėjų. Guma paklodės kraštelyje užtikrina patogumą ir neleidžia paklodei slankioti, todėl namų šeimininkės greitai pamėgo šią inovaciją ir ji išpopuliarėjo visame pasaulyje. Nors klasikinės užtiesiamos paklodės vis dar naudojamos ir vertinamos dėl savo kuriamos estetikos, negalima nesutikti, kad naudoti paklodę su guma yra tikrai patogiau.

Susijusios prekės

avatar