Flanelės patalynei 30% nuolaida. Žiūrėkite čia!

Nuostabioji medvilnė – graži ir praktiška

Kartais atrodo, kad gyvename tikrame medvilnės pasaulyje: šis pluoštas gausiai naudojamas interjere, buityje, miegame medvilninėje patalynėje, šluostomės medvilniniu rankšluosčiu ir dėvime medvilninius drabužius! Iš tikrųjų, medvilnė yra tokia populiari, jos skaičiuojama, kad ji sudaro net 50 proc. visų pasaulyje pagaminamų audinių. Iš kur toks populiarumas?

Medvilnės atsiradimo istorija

Kaip pluoštas medvilnė naudojama jau tūkstančius metu. Iš jos siuvami drabužiai, gaminami reikalingi daiktai. Nuo seno šis pluoštas atitinka žmogaus estetinius ir funkcinius poreikius. Tai augalinis pluoštas, gaunamas iš medvilnės augalų. Naudojama speciali technologija, kuri leidžia atskirti augalo pūkus nuo sėklų, tuomet jie apdirbami, kol galiausiai vejamas siūlas ir audžiamas audinys.

Medvilnė gali būti įvairių storių ir audimų, tad tai labai universali medžiaga. Tvirtumas visais laikais buvo vienas pagrindinių medvilnės privalumų ir išpopuliarėjimo priežastis. Tačiau laikui bėgant žmonija atrado ir daugybę kitų naudingų šio natūralaus pluošto savybių.

Drėgmės sugeriamumas

Medvilninis audinys yra „kvėpuojantis“. Tai reiškia, kad jis sugeria šilumą ir drėgmę, kurią išskiria kūnas ir išgarina į išorę. Tai labai naudinga audinio savybė, praverčianti tiek siuvant drabužius, tiek patalynę. Tačiau nereikia apsigauti: net ir storesnis medvilninis audinys puikiai atliks šią funkciją, o tai reiškia, kad vasarą jaukiai jausitės su storais marškinėliais ar miegodami po frotine antklode. Įdomu tai, kad medvilnės audinys gali sugerti iki 24 daugiau vandens nei pats sveria!

medvilniniai ranksluosciai

Neprilygstamas ilgaamžiškumas

Daugelis gamintojų mėgsta medvilnę, nes su šiuo pluoštu lengva dirbti todėl, kad jis yra tvirtas ir atsparus tempimui. Vartotojai mėgsta medvilnę visiškai dėl tos pačios priežasties – tai labai ilgaamžis pluoštas, kuris yra atsparus dėvėjimuisi, aukštai temperatūrai ir daugeliu kitų atvejų. Ir nepaisant savo tvirtumo, medvilnė yra tokia švelni ir minkšta! Tai tikras išskirtinumas, nes tvirtumu pasižymintys kiti pluoštai yra kieti ir ne tokie malonūs sąlyčiui su oda.

Medvilnės stiprybė

Dar viena išskirtinė medvilnės savybė yra tai, kad drėgmė, kuri kitus pluoštus silpnina, medvilnei suteikia papildomos „stiprybės“ – nuo drėgmės pakinta medvilnės molekulinė struktūra ir pluoštas išlieka toks pats tvirtas kaip ir būdamas sausas.

Dėl šios priežasties buityje medvilnės pluoštas yra itin plačiai pritaikomas. Šį audinį galima skalbti daugybę kartų ir itin aukštoje temperatūroje, o jis išliks visiškai nepakitęs. Tai pranašumas, kuriuo pasižymi medvilninė patalynė, rankšluosčiai, šluostės ir kt. „Netaupykite“ skalbimų, nes medvilnė juos visus puikiai įveiks, tiesiog pasirinkite šį pluoštą ir mėgaukitės jo privalumais buityje.

Tokia stipri ir tokia švelni

Nepaisant savo stiprybės ir atsparumo, medvilnė yra labai švelnus pluoštas. Ji yra neutrali, todėl tinka jautriai odai, nesukelia alerginių reakcijų. Dėl šios priežasties absoliuti dauguma kūdikiams skirtų drabužių, patalynės ar žaislų yra gaminam iš medvilnės – čia reikia ir švelnumo, ir dažno skalbimo aukštoje temperatūroje. Įdomu tai, kad kai kurie medvilnės pluoštai skalbiami ne šiurkštėja, o minkštėja. Vienas tokių – flanelė, kuri su kiekvienu skalbimu taps vis minkštesnė ir minkštesnė.

medvilnines paklodes

Draugiškumas gamtai

Nors nei viena masinė gamyba nėra visiškai ekologiška ar draugiška aplinkai sektoriaus lygiu, medvilnės pramonė yra labai arti to. Pradėkime nuo to, kad medvilnė augalai – atsinaujinantis šaltinis. Ekologiška medvilnė vis labiau populiarėja, todėl ją auginant vis rečiau naudojami pesticidai ar kitos cheminės medžiagos.

Štai kokia nepakartojama ir nuostabi medvilnė, kurios savybėmis kasdien mėgaujasi visas pasaulis. Atraskite šio pluošto gaminius mūsų elektroninėje parduotuvėje!

Susijusios prekės

avatar