Flanelės patalynei 30% nuolaida. Žiūrėkite čia!

Ką daryti, kad baltos patalynės komplektas visada išliktų baltas?

Nėra nieko malonesnio už gaivią, akinančiai baltą, minkštą ir švelnią patalynę. Taip pat nėra nieko blogesnio, nei pageltusi ar dėmėta balta patalynė, kuri yra kieta ir šiurkšti. Kartais atrodo, kad skirtumas toks nedidelis, tačiau jis reiškia tiek daug! Deja visi žinome, jog baltos patalynės skalbimas yra kiek sudėtingesnis, tačiau ar tikrai verta atsisakyti malonumo miegui rinktis baltos patalynės komplektą? Tikrai ne, tereikia žinoti keletą gudrybių.

Baltos patalynės skalbimas

Visų pirma, pradėkite nuo etiketės – joje visada rasite pagrindines gaminio priežiūros gaires ir jų reikėtų griežtai laikytis. Baltą patalynę skalbkite atskirai, nemaišykite su jokiais kitais skalbiniais, net jei ir galvojate, kad jie nedažo: kartais galima nepastebėti spalvos skirtumo, tačiau jis vis tiek bus ir patalynė nebeatrodys tokia balta.

Pasirinkite tinkamą skalbimo priemonę. Gana efektyviai veikia specialiai baltiems audiniams skirti skalbikliai, jie pašalina nešvarumus ir tarsi išryškina baltą spalvą. Tiesa, skalbiant baltą patalynę iš natūralaus pluošto nereikėtų piktnaudžiauti skalbiklio kiekiu, taip pat nebūtina naudoti ir minkštiklį – natūralūs audiniai puikiai geba minkštumą ir švelnumą palaikyti patys. Pripylus per daug skalbimo priemonių jų likučiai kaupsis audinyje ir užuot jį suminkštinę, tik dar labiau sukietins.

Medvilninę patalynę galima skalbti aukštesnėje temperatūroje, tad tuo verta pasinaudoti. Šilumoje audinio gijos tarsi atpalaiduojamos, suminkštėja, iš jų geriau pašalinami net mažiausi nešvarumai, o tai itin svarbu siekiant palaikyti baltą spalvą. Vasaros metu visada verta džiovinti patalynę prieš saulę – jos spinduliai turi antibakterinių savybių, o taip pat šviesina spalvą, tad patalynės komplektas atrodys baltesnis.

Taip pat prisiminkite, kad balta patalynė yra lengviau paveikiama aplinkos, todėl nenaudojamas patalynės komplektas ilgiau išlaikys savo pradinę išvaizdą saugomas medvilnes maišelyje, uždarytas spintoje. Tai apsaugos patalynę nuo dulkių – dėl jų baltas audinys pilkėja.

PREMIUM mako satino patalynė CHLOE |  satino patalynė | Nostra

Baltos patalynės balinimas

Kartais vien skalbimo nepakanka, tad tenka imtis drastiškesnių priemonių. Ant patalynės lieka įvairių nešvarumų: dulkių, negyvos odos ląstelių, prakaito ir kt. Visa tai gana lengvai pašalinama skalbimo metu, tačiau ką daryti jei patalynė pagelto ar ant jos atsirado dėmių? Atsakymas – baltos patalynės balinimas.

Senas ir geras metodas atkeliavo iš Prancūzijos – tai skalbinių virimas, kuris dažnai naudojamas vaikiškai patalynei prižiūrėti. Tiesa, jei norite išbalinti didesnių matmenų patalynės komplektą, prireiks didesnio indo. Reikia užvirtame vandenyje ištirpinti ūkinio muilo (apie gramą litrui vandens) ir gautame tirpale mirkyti patalynę iki pusės paros. Tai išbalins audinį ir pašalins dėmes.

Taip pat galima panaudoti citrinos rūgštį ar baltojo vyno actą. Pasirinktą natūralų „skalbiklį“ pilkite į vandenį, užvirinkite ir gerai išmaišykite. Apie pusę paros gautame mišinyje mirkykite patalynę, o tada ją skalbkite kaip visada.

Šie klasikiniai metodai gali pasirodyti šiek tiek keisti, tačiau jie tikrai veikia. Specialus skalbiklis turėtų tinkamai pašalinti nešvarumus, bet jei baltos patalynės komplektas atrodo prastai, prieš atsisveikinant su juo tikrai verta išmėginti ir tradicinį balinimą.

Susijusios prekės

avatar