Velykų išpardavimas kovo 20-31 d. 25% nuolaida su kodu VELYKOS2024 *nuolaidos nesumuojamos

Ekologiška patalynė – sąmoningas pasirinkimas

Šiandien dažnai ne tik kalbame, bet ir susimąstome apie ekologiją. Ne išimtis ir patalynė, tačiau norint priimti sąmoningą sprendimą ir aiškiai suvokti, kokią įtaką kiekvienas iš mūsų gali daryti gamtai vien pasirinkdamas ekologiškus produktus. Antra vertus, tokia patalynė draugiška ne tik gamtai, bet ir mums patiems. Ar kada susimąstėte, kad draugiškas aplinkai pasirinkimas gali atnešti ir papildomos asmeninės naudos?

 

Kodėl svarbu rinktis ekologišką patalynę?

Apie ekologines problemas daug kalbama ir žiniasklaidoje, ir mokyklose ar net asmeninėje erdvėje. Itin dažnai apie tai susimąstome pirkdami maisto produktus ar rinkdamiesi automobilį, tačiau tekstilė tikrai nėra išimtis. Tik pagalvokite, kiek daug tekstilės gaminių kasdien naudojame, pradedant drabužiais ir baigiant namų interjero detalėmis. O patalynė sudaro svarią dalį, tad kodėl nepasvarstome, ar ekologiškas naujas patalynės komplektas?

Anksčiau renkantis patalynę prioritetu buvo jos išvaizda. Laimė, laikai pasikeitė ir pirkėjai tapo sąmoningesni. Vis dažniau ieškome kokybės, ilgaamžiškumo, patvarumo, patogumo ir ekologiniai kriterijai pasirinkime taip  pat neturėtų būti išimtimi. Juolab, kad patalynės atžvilgiu viską galima gana lengvai suderinti.

Lovoje praleidžiame palyginti didelę savo gyvenimo dalį, tad natūralu, kad turėtume ieškoti tų produktų, kurie padeda užtikrinti miego kokybę. Patalynės asortimentas išties didelis: siūloma ne tik daugybė spalvų ir raštų, bet ir visiškai skirtingi pluoštai, audiniai, taip pat skiriasi ir kainos. Stereotipiškai manoma, kad ekologiška patalynė kainuoja brangiau, tačiau iš tikrųjų taip yra tikrai ne visada. Juolab, susumavus visus privalumus tampa aišku, kad ekologiška patalynė yra netgi pigesnė. Kodėl? Tuoj atskleisime!

 

Ekologiška patalynė – sąmoningas pasirinkimas | Patalynė | Nostra

 

Kokia patalynė yra vadinama ekologiška?

Skiriasi ne tik gamybos, bet ir auginimo procesai, tad ekologiškas požiūris apima viską, kas susiję su patalynės atsiradimu: jos kelionę nuo idėjos iki mūsų namų. Štai keletas esminių skirtumų:

  • Medvilnė, linas, bambukas ir kiti augaliniam pluoštui išgauti skirti augalai yra auginami, renkami ir apdirbami aplinkai draugiškais metodais;
  • Augaliniams pluoštams auginti nenaudojami toksiški pesticidai, visuose gamybos procesuose minimalizuotas vandens naudojimas;
  • Audinių gamybai nenaudojamos jokios kenksmingos medžiagos;
  • Ekologiška patalynė yra žymima tam ženklais. Mūsų asortimente rasite OEKO-TEX® 100 ženklą, kuris pagrindžia atitikimą tam tikriems ekologiniams rodikliams.

Atrodo paprasta, tačiau ekologiška patalynė pasauliniu mastu turi milžinišką poveikį. Daugelyje pasaulio vietų stinga geriamojo vandens, tad kai ūkiuose jo sunaudojama mažiau, poveikis aplinkai yra itin didelis. Draugiški aplinkai ūkiai taip pat nenaudoja pesticidų, tad gruntiniai vandenys yra mažiau užteršti. Antra vertus, naudojant tvarius metodus gaunamas kokybiškas ir sveikatai draugiškas pluoštas. Taigi, nauda yra dvejopa.

 

Ekologijos nauda miegui

Ekologiška patalynė savo sudėtyje neturi įvairių priedų, pavyzdžiui, pesticidų, sunkiųjų metalų, baliklių ir kt. Išoriškai skirtumą pastebėti sunku, bet ekologiška patalynė yra švaresnė, tad ji nesukelia alerginių reakcijų, odos niežulio, įvairių kvėpavimo takų susirgimų. Suaugusiųjų organizmas gali būti gana atsparus, tačiau kai kalbame apie vaikus arba kenčiančius nuo alergijos žmones, ekologiška patalynė yra būtinas pasirinkimas, o ne alternatyva. Tik chemiškai švari patalynė užtikrina tikrai ramų ir kokybišką miegą.

Jei tai, kad ekologiška patalynė yra draugiškesnė ne tik aplinkai, bet ir sveikatai, dar neįtikina, turėtumėte žinoti ir apie jos patogumą. Patalynės komplektai, pagaminti be kenksmingų cheminių priedų yra švelnesni ir minkštesni, todėl juose miegoti patogiau. Be to, jie geriau praleidžia oro srautus, nes juose natūraliai daugiau oro tarpų, o tai užtikrina apsaugą nuo perkaitimo ir nemalonių (pvz., prakaito) kvapų kaupimosi patalynėje.

 

Aukštesnė kokybė

Ekologiška patalynė yra aukštesnės kokybės ir tai visai nesudėtinga paaiškinti. Visa tai lemia naudojami metodai, pavyzdžiui, medvilnės rinkimas rankomis užtikrina, kad derlius liks nepažeistas – technika to užtikrinti, deja, negali. Švelnumas apsimoka, nes pažeidus augalo dalis išsiskiria aliejai, o vėliau būtent jiems pašalinti ir yra naudojami cheminiai priedai. 

Cheminės medžiagos kenkia tiek pluošto, tiek ir iš jo pagaminto audinio atsparumui, tad ekologiška patalynė tikrai tarnaus ilgiau ir bus tvirtesnė. Apskritai, vertinant ilgalaikę perspektyvą, ekologiška patalynė yra ekonomiškesnis sprendimas, kuris leis šiek tiek sutaupyti. Nors kai kalbame apie miego kokybę, investicija yra verta kiekvieno cento!

Pateikėme daugybę argumentų rinktis ekologiškus gaminius, kurių rasite ir mūsų parduotuvėje. Atkreipkite dėmesį į naudojamą žymėjimą (OEKO-TEX® 100) – taip bus lengva atpažinti gaminius, neturinčius neigiamo poveikio sveikatai.

Susijusios prekės

avatar