Šiuo metu pristatymo terminas gali siekti 7 d.d. Atsiprašome už nepatogumus.

7 patarimai, kad patalynė išliktų kaip nauja

Nauja patalynė atrodo nepriekaištingai: medžiagos paviršius yra glotnus ir švelnus, minkštas, o panirti į tokį patalą – vienas malonumas. Norite išlaikyti pradinę patalynės išvaizdą kuo ilgiau? Vos keli neteisingi žingsniai priežiūroje ir jūsų naujas patalynės komplektas praras savo išvaizdą ir savybes. Šiame straipsnyje atskleisime kelis naudingus patarimus, kaip prižiūrėti patalynę ir išsaugoti jos išvaizdą kuo ilgiau.

Saugokite patalynę nuo saulės spindulių

Tiesioginiai saulės spinduliai ilgainiui gali išblukinti patalynės spalvą, tad ji praras pradinę išvaizdą. Jei jūsų lova stovi prieš langą ir dažnai yra apšviečiama saulės, būtinai naudokite lovatiesę patalynei apsaugoti. Visgi vėdinti patalynę atvirame ore labai rekomenduojama, tačiau nereikėtų ilgam palikti tekstilės saulės atokaitoje.

Naudokite švelnų skalbiklį

Agresyvūs skalbikliai pašalina dėmes, užtikrina audinio baltumą, tačiau šis efektas yra tik trumpalaikis – iš tikrųjų jie palengva silpnina audinį, gali jį gerokai susilpninti. Dėl to geriausia patalynės priežiūrai rinktis švelnaus poveikio skalbiklius, minkštiklius. Taip pat tinka ir natūralios priemonės, kurios yra lengviau pašalinamos iš audinio – svarbu užtikrinti, kad skalbiklio likučiai nesikauptų patalynės audinyje, nes tai gali jį sukietinti.

7 patarimai, kad patalynė išliktų kaip nauja | Patalynė | Nostra.lt

Skalbimas tinkamoje temperatūroje

Daugelis vis dar mano, kad visa patalynė yra skalbiam tokioje pačioje temperatūroje, tačiau tai nėra tiesa. Prieš skalbimą reikėtų patikrinti užvalkalų komplekto etiketę ir laikytis rekomendacijų. Tik tinkamos skalbimo temperatūros parinkimas užtikrins, kad skalbiant audinys nebus pažeistas ir išsaugos visas savo savybes, o taip pat ir išvaizdą.

Sandėliuokite tik švarią patalynę

Jei vienus patalynės komplektus naudojate žiemą, o kitus – vasarą, pasirūpinkite tinkamu jų saugojimu. Geriausia patalynę laikyti orui laidaus audinio, pavyzdžiui, medvilnės maišeliuose. Į spintos lentynas visada dėkite tik švarią, ką tik išskalbtą patalynę. Jei sandėliuosite neskalbtus patalus, jie gali tapti puikia buveine bakterijoms ir parazitams, be to, įsisenės ir giliai į audinį įsigers nešvarumai, gali susidaryti dėmių.

Spintoje naudokite žolelių maišelius

Spintai skirtų maišelių su džiovintomis žolelėmis galite rasti namams skirtose parduotuvėse. Jie ne tik maloniai aromatizuoja, bet ir saugo nuo kenkėjų, pavyzdžiui, kandžių. Tokie maišeliai puikiai tinka patalynės saugojimui spintoje ir apsaugai. 

7 patarimai, kad patalynė išliktų kaip nauja | Patalynė | Nostra.lt

Venkite pernelyg aukštos temperatūros

Skalbimas, džiovinimas, lyginimas – patalynės užvalkalai išties turi daug ištverti, tačiau ilgainiui tai neišvengiamai palieka pėdsakus. Jei norite, kad patalynė kuo ilgiau atrodytų tarsi nauja, venkite aukštos temperatūros. Įprasta manyti, kad aukšta temperatūra apsaugo audinį nuo mikrobų, tačiau iš tikrųjų ji niekada nebus tokia aukšta, kad sunaikintų juos visus. Šį darbą puikiai atlieka skalbiklis, todėl galime patalynę ir patausoti: rinkitės žemesnę skalbimo temperatūrą, džiovinkite užvalkalus laisvai pakabintus, lyginkite vėsesniu lygintuvu.

Skalbkite patalynę atskirai

Venkite skalbti patalynę kartu su drabužiais, nes saugos, užtrauktukai ir kiti aštrūs bei kieti elementai gali pažeisti audinį. Patalynės užvalkalai skalbimo metu yra lengviau pažeidžiami, nes sušlapęs audinys įgauna svorio, todėl net ir iš pirmo žvilgsnio „nekalta“ saga gali praplėšti užvalkalo audinį. Geriausias sprendimas patalynę skalbti atskirai – tai padeda užtikrinti gerą higieną ir apsaugoti audinį nuo pažeidimų.

Susijusios prekės