Flanelės patalynei 30% nuolaida. Žiūrėkite čia!

Stalo dekoras kasdienai ir šventėms

Valgomasis stalas namuose – tikras šeimos židinys, prie kurio visi susirenka ne tik skaniai pavalgyti, bet ir pasidalinti dienos įvykiais. Interjere valgomojo stalas taip pat atlieka svarbų vaidmenį, tad kviečiame atrasti keletą taisyklių, kurios padės stalą lengvai transformuoti kuriant skirtingas nuotaikas.

Staltiesė: madinga ar atgyvena?

Iš tikrųjų šiuolaikiniuose moderniuose ar industrinio stiliaus interjeruose dažniausiai staltiesių atsisakoma. Čia vyrauja kieti paviršiai, naudojamas blizgesys, o staltiesė – minkštas tekstilės gaminys. Vis dėlto net ir pačiuose įmantriausiuose interjeruose balta staltiesė visada atras savo vietą. Taip, pasirinkimas kiekvienai dienai nėra itin praktiškas – skalbti tokią staltiesę teks dažniau, tačiau jos suteikiamas įvaizdis ir prabangos jausmas tikrai to vertas. Be to, balta staltiesė tiks net ir labai modernaus stiliaus interjere.

Antra vertus, iš klasikinių interjerų staltiesės niekur tikrai nedingo. Jos tik... sumažėjo! Anksčiau populiarias kone iki žemės laisvai krintančiais kraštais staltieses pakeitė takeliai ir stalo kilimėliai. Tai puiki priemonė žaidimui su interjeru, nes taip galima atidengti dalį stalo faktūros, bet kartu suteikti ir daugiau spalvų.

Taigi, staltiesė tikrai nėra atgyvena – tai tekstilės gaminys, kuris visada bus madingas, tik atraskite, kaip jį galima pritaikyti. Eksperimentuokite ir transformuokite valgomo ar svetainės interjerą!

Medvilninė staltiesė vietoje naujo stalo

Pabodo senasis stalas? O galbūt atnaujinote kitus baldus ir jis tiesiog nebetinka? Neskubėkite jo keisti nauju neišbandę, ką gali staltiesės! Štai keletas optinių iliuzijų, kurios padės pritaikyti stalą naujoje aplinkoje:

  • Vizualiai per didelis stalas atrodys mažesnis, jei jį uždengsite tamsios spalvos (juodos, tamsiai mėlynos, žalios, pilkos) staltiese. Rinkitės tokią, kurios kraštai laisvai krinta žemyn maždaug iki pusės stalo aukščio.
  • Vizualiai per mažas stalas akimirksniu padidės, jei uždengsite jį šviesios spalvos ar pastelinio atspalvio vienspalve staltiese. Rinkitės staltiesę, kurios kraštai laisvai krinta iki 30 cm.
  • Kai stalą norisi „paslėpti“ interjere, ieškokite vyraujančio atspalvio staltiesės. Pasinaudokite gudrybe: jei dominuoja vienspalviai tonai, stalui rinkitės smulkius ornamentus arba atvirkščiai. Taip jis įsilies į interjerą ir nebus toks pastebimas.
  • Jei norite stalą paversti kambario centru, rinkitės ryškios ir kontrastingos interjerui spalvos ar rašto staltiesę. Tik prisiminkite, kad spalvinis akcentas kambaryje turi būti vienas, tad jei tai – stalas, neieškokite daugiau taškų, kaustančių dėmesį.

Kasdienai drąsiai rinkitės medvilnines staltieses, nes jos yra itin patvarios, lengvai skalbiamos ir puikiai išlaiko savo išvaizdą. Iš medvilnės lengviau bus pašalinti dėmes, audinys nėra glamžus, jis gana atsparus blukimui – o tai dažna ryškesnių spalvų mėgėjų problema.

Stalo transformacija šventei

Nereikia pernelyg daug sukti galvą dėl stalo dekoro. Tiesiog pasirinkite teminę staltiesę: pavyzdžiui, žiemos švenčių akcentu taps raudona, blizgesys, tamsi mėlyna, o pavasariui tik žalia, geltona, pasteliniai tonai.

Jei nenorite keisti staltiesės, sužaiskite su takeliais: spalvingas takelis taps subtiliu, tačiau nuotaiką kuriančiu šventės akcentu. Galite rinktis ir padėkliukus, kurie turėtų būti derinami prie staltiesės. Taip panaudokite keletą akcentų įvaizdžiui papildyti: tai gali būti žvakidė, statulėlė ar tiesiog dekoratyvus vaisių dubuo.

Jei dairotės staltiesės šventiniam stalui, atkreipkite dėmesį į prabangiau atrodančius audinius, pavyzdžiui, pasižyminčius natūraliu blizgesiu (satiną) arba išsiskiriančius audimo raštu. Ieškokite sodrių ir natūralių atspalvių, nes jie visada atrodys šventiškiau ir prabangiau, neišsiskirs iš konteksto. Mėgaukitės žaidimu, kurį suteikia tekstilės gaminiai ir kurkite vis naują savo stalo įvaizdį!

Susijusios prekės

avatar