Flanelės patalynei 30% nuolaida. Žiūrėkite čia!

Kas yra GSM?

Skaitydami tekstilės gaminių aprašymus tikriausiai pastebėjote šį raidžių derinį, tačiau nelabai žinote, ką jis reiškia? Paaiškinsime plačiau, nes kai perkami rankšluosčiai, pledai, patalynės komplektai ir kita tekstilė, GSM yra parametras, kuris padeda tinkamai pasirinkti.

GSM – tai trumpinys (angl. Grams per Square Meter), apibūdinantis audinio svorį vienam kvadratiniam metrui. Praktikoje taip pat naudojamas g/m2 žymėjimas. Ši savybė yra svarbi, nes iš esmės apibūdina audinio tankį ir kokybę.

Kam naudojamas GSM žymėjimas?

Paprastai GSM kaip parametras naudojamas aprašant įvairius tekstilės gaminius iš medvilnės, poliesterio, šilko ir kt. Verta žinoti, kad kuo didesnis prie GSM skaičius yra nurodytas, tuo storesnis ir sunkesnis audinys bus. Ši savybė yra svarbi, nes didesnis GSM iš esmė reiškia ir didesnį tankį, o jis turi lemiamos įtakos tekstilės gaminio kokybei.

Mažą GSM reikšmę rasite nurodytą prie plonų audinių, pavyzdžiui, tai gali būti vasariniai glamžytos medvilnės patalynės komplektai. O štai prie rankšluosčių pamatysite nurodytą didesnį skaičių ir kuo storesnis bei puresnis rankšluostis, tuo didesnė bus šio parametro reikšmė. GSM dažnai naudojamas matas ir drabužių gamybos srityje, taip pat ir kitose pramonės šakose, kuriose naudojami audiniai, pavyzdžiui, baldų ar automobilių gamyboje.

Kaip išmatuojamas GSM?

Šis klausimas tikriausiai kilo ir jums – juk niekas audinio niekas metrais nekarpo ir nesveria. Iš tikrųjų GSM matavimams atlikti naudojamas specialus prietaisas, kuris apskaičiuoja rodiklio vertę kvadratiniam metrui.

Visgi reikia pabrėžti, kad GSM yra tik vienas iš daugelio tekstilės parametrų, tad jo negalima vertinti vienareikšmiškai. Pavyzdžiui, jei kalbame apie kokybę, reikėtų įvertinti ir tokias savybes kaip audinio tekstūra, elastingumas ir kt. Vien tik didelis GSM nereiškia, kad audinys bus toks, kokio tikitės.

Kas yra GSM? | Paatalynė | NOSTRA

Kokio GSM rankšluosčiai geriausi?

Renkantis rankšluosčius, į GSM tikrai verta atkreipti dėmesį, nes nuo šio rodiklio iš esmės priklauso rankšluosčio savybės: minkštumas, purumas, sugeriamo vandens kiekis, ilgaamžiškumas. Visgi negalima išskirti vieno GSM dydžio, nes visų poreikiai ir pomėgiai yra individualūs.

Minkštesni, didesnėmis kilpelėmis austi rankšluosčiai turi mažesnį GSM, o tvirti ir tankesni – didesnį. Pagal tai galima orientuotis, kokio rankšluosčio ieškote. Dažniausiai rankšluosčių GSM rodiklis svyruoja tarp 400 ir 600 g/m2. Tai optimalus pasirinkimas, nes tokius rankšluosčius patogu naudoti, jie gerai sugeria drėgmę. Jei pasirinksite didesnio GSM rankšluostį, teks susitaikyti, kad drėgnas jis bus sunkus, ilgiau džius, tačiau neabejotinai galės sugerti daugiau vandens. Mažesnį GSM turi pirties ir paplūdimio rankšluosčiai, kurie yra ne tokie tankūs, sugeria mažiau vandens, tačiau greitai džiūsta, yra lengvi, juos patogu nešiotis.

Kokio GSM patalynę rinktis?

Rinkdamiesi patalynę, pirmiausiai atsižvelkite į asmeninius norus ir poreikius, o ne į GSM skaičių. Vasarai tiks plonesnė, lengvesnė patalynė, tokie užvalkalai turėtų būti apibūdinami mažesne GSM reikšme, pavyzdžiui 150-300 g/m2. Į šį intervalą patenka ploni ir lengvi audiniai, kurie gerai vėdinasi, užtikrina jaukumą ir yra švelnūs odai.

Šaltajam metų laikui, kai norisi šilumos ir komforto, puikiai tiks storesni patalynės užvalkalai, pavyzdžiui, flanelinis patalynės komplektas. Storesnių patalynės užvalkalų GSM gali svyruoti tarp 400 ir 600 g/m2. Tai apibūdina storesnį ir sunkesnį audinį, tačiau tokia patalynė suteiks daugiau šilumos ir patogumo, kurio taip norisi žiemą.

Taigi, nesivaikykite skaičiaus, rinkdamiesi pirmiausiai įvertinkite savo poreikius, o tik tada atkreipkite dėmesį į GSM – galbūt šis rodiklis padės priimti galutinį sprendimą ir pasirinkti tinkamą tekstilės gaminį.

Susijusios prekės

avatar