Flanelės patalynei 30% nuolaida. Žiūrėkite čia!

Kas yra OEKO-TEX® ir ką reiškia šis ženklas?

Vartotojai šiais laikais pageidauja vis daugiau informacijos apie gamybos procesą, o ir įmonės tampa vis atviresnės ir skaidresnės. Bėda tame, kad klausytis ilgų pasakojimų apie nuobodžius gamybos procesus nebūtų įdomu, net jei tai susiję su veiklos etiškumu, ekologija ir sąmoningumu. Šią problemą išsprendžia sertifikavimas ir specialių ženklų suteikimas – pamatę ženklą vartotojai žino, kad produktas atitinka tam tikrus standartus.

Vienas tokių ženklų yra OEKO-TEX®. Jį daugeliui teko regėti ant įvairių tekstilės gaminių, tačiau ne visi žino, ką jis iš tikrųjų reiškia. Šį ženklą galite pamatyti ir ant mūsų parduotuvėje siūlomų gaminių, tad kviečiame skaityti ir sužinoti daugiau.

Kas ir už ką suteikia OEKO-TEX®?

Už OEKO-TEX® ženklą yra atsakinga to paties vardo organizacija, veikianti nuo 1992-ųjų ir įsikūrusi Šveicarijoje. Jos įkūrimą paskatino pasaulinio masto susirūpinimas gaminių sauga ir aplinka. Tais pačiais metais buvo pristatytas ir OEKO-TEX® 100 standartas, kuris nurodo, kad produkto gamybai nėra naudojama daugiau nei 100 kenksmingų medžiagų, kurios yra galimai pavojingos tiek žmonėms, tiek aplinkai.

Tai cheminės medžiagos, dėl kurių naudojimo atskirai yra tikrinamas kiekvienas gaminio elementas. Pavyzdžiui, sertifikuojant patalynę tikrinamas audinys, siūlai, užtrauktukai, pamušalas ir pan. Rinkdamiesi OEKO-TEX® 100 standartu pažymėtus gaminius, galite jaustis saugiai ir būti tikri, kad jų gamybai naudojamos saugios medžiagos.

Žinoma, nuo 1992 metų pramonė gana stipriai pasikeitė, todėl OEKO-TEX® 100 standartas yra nuolat atnaujinamas, o pavojingų medžiagų sąrašas peržiūrimas ir plečiamas. Įdomu tai, kad vienodos sąlygos galioja visose šalyse, nepriklausomai nuo to, kur yra pagamintas gaminys. Sertifikavimas yra savanoriškas, tačiau daugelis įmonių jau pajuto jo naudą – vartotojai pasitiki OEKO-TEX® ženklu, todėl vis daugiau gamintojų tikrina savo produktus nepriklausomose laboratorijose, kad gautų OEKO-TEX® sertifikatą.

Kas yra OEKO-TEX® ir ką reiškia šis ženklas? | Patalynė | Nostra.lt

Ar OEKO-TEX® sertifikuoti produktai yra ekologiški?

Šis klausimas kyla daugybei pirkėjų. Iš tikrųjų, ekologiškos tekstilės gamintojai buvo vieni pirmųjų, sertifikavusių savo gaminius – jiems nereikėjo atsisakyti kenksmingų medžiagų naudojimo, nes gaminant ekologiškus gaminius jie ir taip nebuvo naudojami. Dėl to OEKO-TEX® dažnai yra tapatinamas su ekologiškumu.

Vis dėlto OEKO-TEX® 100 standartas patvirtina produkto ir jo komponentų saugumą bei „švarumą“ (kad nėra kenksmingų cheminių medžiagų). Pavyzdžiui, pirkdami patalyne su šiuo ženklu galite būti tikri, kad išgaunant pluoštą ir jį apdirbant jokios kenksmingos medžiagos nebuvo naudotos. Vis dėlto OEKO-TEX® 100 standartu gali būti sertifikuojami ne tik ekologiški produktai – jis užtikrina produkto saugumą žmogui ir aplinkai.

Kodėl verta rinktis OEKO-TEX® sertifikuotus produktus?

Nors pramonėje legaliai gali būti naudojamos įvairios galimai nuodingos ar toksiškos medžiagos, jos neužtikrina kokybės ir saugumo vartotojams. Rinkdamiesi produktus, pažymėtus OEKO-TEX® ženklu, galite būti tikri, kad juose nėra tokių cheminių medžiagų kaip formaldehidas, nikelis, azodažai ir kt. Tokios medžiagos gali per odą patekti į organizmą, todėl rinktis saugią patalynę yra itin svarbu.

Saugiai pagaminta patalynė nesukels alerginių reakcijų, dėl kurių dažniausiai kalti dažikliai ir sintetiniai minkštikliai. Be to, sertifikuojant OEKO-TEX® 100 standarto ribinės vertės yra daug mažesnės už nustatytas nacionaliniu ar tarptautiniu lygiu. Dėl to sertifikuoti gaminiai yra visiškai saugūs naudoti net kūdikiams ar vaikams, turintiems jautrią odą. Beje, sertifikuojant vaikams skiriamas ypatingas dėmesys – specialūs bandymai atliekami, siekiant išsiaiškinti, ar kūdikis kramtydamas bei čiulpdamas patalynę negaus kenksmingų medžiagų.

Specialūs bandymai, kurių reikia sertifikavimui, yra atliekami 18 skirtingų nepriklausomų laboratorijų, kurios išsidėsčiusios visame pasaulyje. O ir pats sertifikatas nėra amžinas – jis suteikiamas tik vieneriems metams, o po šio laikotarpio gaminių pavyzdžiai vėl testuojami ir sertifikuojami iš naujo.

Atrodo tikrai sudėtinga, tačiau visa tai verta vartotojų pasitikėjimo, kurį suteikia OEKO-TEX® ženklas. Jei ieškote saugių tekstilės gaminių, prioritetą visada verta skirti būtent šiuo ženklu pažymėtiems gaminiams – juk patalynė tiesiogiai liečiasi su jūsų oda miego metu.

Susijusios prekės

avatar