Flanelės patalynei 30% nuolaida. Žiūrėkite čia!

Kuo išskirtinė merino vilna?

Apie merino vilnos gaminius girdime daug gerų atsiliepimų ir šis pavadinimas jau senokai asocijuojasi su aukšta kokybe ir prabanga. Vis dėlto nedaugelis žino, kas iš tikrųjų yra merino vilna ir kodėl šis audinys taip vertinamas visame pasaulyje. Kviečiame daugiau sužinoti apie merino vilnos patalynę ir patį pluoštą bei išskirtines jo savybes, kurias verta rinktis ramiam ir jaukiam miegui.

Merino vilna – audinys iš gamtos

Merino vilna vadinama pagal švelniakailių avių, iš kurių ši vilna gaunama, pavadinimą. Šios rūšies avių plaukai yra šviesūs, ploni, užauga ilgi ir susisukę sudaro pūkuotą kailį, puikiai saugantį nuo šalčio. Šio avys, pradėtos veisti Šiaurės Afrikoje, kiek vėliau atkeliavo į Ispaniją, o šiandien yra gausiai auginamos Australijoje ir Naujojoje Zelandijoje – čia pagaminama daugiausiai merino vilnos gaminių. Ilgainiui avys prisitaikė prie pakitusios temperatūros, jų kailis lengvai atlaiko net iki 50 laipsnių siekiančius temperatūros svyravimus.

Taigi, merino vilna yra natūraliai minkšta ir savaime pasižymi tomis savybėmis, kurių tikimės iš aukštos kokybės pledų. Ji naudojama įvairiems gaminiams nuo kojinių iki baldų apmušalų, o pledams yra tiesiog tobulas pasirinkimas. Taip pat merino vilnos pluoštas yra maišomas su medvilne ar šilku taip išgaunant naujas faktūras ir išsaugant naudingąsias vilnos savybes.

O jei ieškote ekologiškų gaminių savo miegamajam, tai merino vilnos pledai yra kaip tik tokie. Vilna atauga, todėl tai atsinaujinantis išteklius, kuris gamtoje yra natūraliai suskaidomas. Be to, perdirbant merino vilną nesusidaro jokių cheminių atliekų ar plastiko – ji yra visiškai natūrali.

Šviesiai mėlynas merino vilnos pledas | Merino vilnos pledai | Nostra

Merino vilnos savybės

Daugelis mano, kad merino vilnos pledai savo populiarumą pelnė minkštumu ir švelnumu, tačiau iš tikrųjų šis pluoštas turi daug daugiau unikalių ir naudingų savybių. Ši vilna yra lengvai prižiūrima ir atspari kvapams. Audinys nesiglamžo, nekeičia savo tekstūros skalbiant, greitai išgarina drėgmę ir nekaupia jos viduje, neįsielektrina.

Natūrali vilna yra laidi orui, todėl padeda palaikyti tinkamą temperatūrą miego metu. Ir visai nesvarbu, kokia temperatūra yra aplink: vasarą merino vilnos pledas jaukiai vėsins, o žiemą – puikiai šildys. Kur slypi paslaptis? Net 85 proc. vilnos pluošto sudaro oras, todėl merino pledai yra tokia lengva ir patogi. Lenktos struktūros pluoštas sudaro oro kišenes, o oras yra prastas šilumos laidininkas. Tokiu būdu po merino vilna išlaikoma kūno šiluma, tačiau patenka ir oro iš išorės.

Tos pačios oro kišenės sulaiko ir drėgmę, todėl merino vilnos gaminius lengva prižiūrėti, o jų drėgmės nepajusite net audiniui sugėrus iki trečdalio savo sauso svorio. Dėl šios priežasties merino vilna kūdikiams yra itin rekomenduojama – mažylių organizmas nemoka reguliuoti kūno temperatūros, o suprakaitavę jie prabunda nuo nemalonaus drėgmės pojūčio. Greitai drėgmę absorbuojanti ir išgarinanti merino vilna yra puikus pasirinkimas tiek vaikų, tiek suaugusiųjų patalynei.

Ir žinoma, atsparumas. Merino vilnos pledai kaina neprilygsta sintetiniams gaminiams, tačiau viską įvertinus, mokėti tikrai verta. Visų pirma, šios vilnos gaminiai yra labai ilgaamžiai. Sklando mitas, kad švelni vilna yra silpna, tačiau ši taisyklė merino avių vilnai tikrai negalioja – jų plaukas yra ilgas, todėl gaunamas pluoštas itin stiprus, nepaisant savo švelnaus paviršiaus, mažo svorio ir plonumo.

Merino vilnos priežiūra

Šio vilnos gaminiai yra lengvai prižiūrimi. Taigi, net ir didelis merino vilnos pledas nesudarys didelių problemų skalbiant. Visų pirma, vilnos savybė natūraliai išsivalyti suretina skalbimus. Nešvarumai ir kvapai yra tarsi pašalinami išgarinant juos atgal į aplinką, o vilnos audinys lieka švarus – tai galima atpažinti iš neutralaus natūralaus kvapo.

Dėl geros drėgmės absorbcijos ir laidumo orui, merino vilnos patalynės greitai išdžius, net ir skalbiant pagalves ar pledus. Geriausia tokius skalbinius džiovinti gryname ore, o skalbti reikėtų naudojant rankinio skalbimo režimą ir ne aukštesnėje nei 30 laipsnių temperatūroje – tai padės išsaugoti geriausias natūralias merino vilnos savybes.

Susijusios prekės

avatar