Flanelės patalynei 30% nuolaida. Žiūrėkite čia!

Tekstilė iš vilnos – ir malonumui, ir gerai savijautai

Natūralią vilną žmonija naudoja jau ištisus šimtmečius ir, atrodo, net neketina atsisakyti. Vilnos pluoštas šiuo metu išgyvena tikrą savo renesansą – teikiamas prioritetas natūralumui, unikalioms vilnos savybėms, vilnoniai audiniai naudojami tekstilei, drabužiams, batams ar net baldams. Mūsų asortimente taip pat rasite įvairių rūšių natūralios vilnos gaminių, kuriuos tikrai verta turėti namuose. Visi žino, kad vilna šildo, tačiau ji dar pasižymi ir tiesiog magišku poveikiu mūsų organizmui.

Vilna padeda nusiraminti

Natūralios vilnos tekstilė padeda sulėtinti širdies ritmą. Atlikti tyrimai parodė, kad vilnos pluoštas padeda odą išlaikyti sausesnę, o dėl to organizmas atsipalaiduoja, jam reikia mažiau pastangų funkcionavimui, taigi sulėtėja ir širdies darbas. Taigi, vilna padeda pailsėti mūsų širdžiai ir užtikrina ramų miegą.

Tuo tarpu sintetiniai pluoštai turi priešingą poveikį – jie izoliuoja šilumą, tačiau nepraleidžia oro srautų, todėl organizmas miego metu negali tinkamai reguliuoti temperatūros, perkaista. Dėl padidėjusios temperatūros suaktyvėja įvairūs procesai mūsų kūne, tad širdies ritmas padažnėja. Nors tiesiogiai tai nėra vertinamas kaip blogybė, tačiau geriausiai pailsime tik tada, kai galime atsipalaiduoti, o širdis dirba lėčiau.

Vilnos apsauga

Visada svarstėte, kaip tos avys išlaiko savo kailį baltą? O tai visai paprasta, nes vilnoje esantis lanolinas neleidžia įsigerti į pluoštą nešvarumams, kurie yra tarsi atstumiami. Tuo galite pasinaudoti ir jūs, nes lanolino išlieka ir natūralios vilnos gaminiuose, tekstilėje.

Be to, vilna pasižymi hipoalerginėmis savybėmis. Jos apdorojimui nereikia naudoti stiprių cheminių medžiagų, taip pat nereikia papildomų priemonių, kurios apsaugotų pluoštą nuo kandžių ar dulkių erkučių – vilna gali „apsisaugoti“ pati. Nors vilnos tekstilės skalbti dažniausiai nerekomenduojama, neverta jaudintis dėl jos švaros, nes vilna tarsi savaime išsivalo. Šio natūralaus pluošto gaminiai taip pat yra atsparūs drėgmei ir pelėsiui, tad puikiai tinka naudoti sodybose, stovyklaujant.

Alerginės reakcijos gali labai pabloginti mūsų savijautą ir neigiamai paveikti sveikatą ar net turėti ilgalaikių padarinių. Dėl to visada geriausia rinktis hipoalerginį pluoštą. Vilna puikiai tiks visiems, net ir vaikams bei kūdikiams. Tiesa, alergiją visgi gali sukelti lanolinas, tačiau tokie atvejai labai reti – daug dažniau už alergines reakcijas yra atsakingi tekstilės gamybos procesuose naudojami cheminiai priedai.

Tekstilė iš vilnos – ir malonumui, ir gerai savijautai	| Pledai | Nostra.lt

Vilna – netoksiškas pluoštas

Tikriausiai žinote, kad daugelis sintetinių pluoštų, o taip pat ir kai kurie natūralūs, yra labai degūs. Tai gali būti pavojinga, todėl juose dažnai naudojami cheminiai priedai, kurie suteikia atsparumo ugniai. Tačiau vilna yra tikra išimtis – šis pluoštas sugeria drėgmę giliai į vidų, o dėl jos ugnis natūraliai užgęsta. Ar žinojote, kad ugniagesiai dėvi vilnonius drabužius – tai tikrai įtikinantis faktas!

Dėl atsparumo ugniai vilnos gamyboje nenaudojami cheminiai priedai, tad išvengiame toksiškumo. Tai užtikrina, kad audinio sąlytis su oda bus saugus, nedirginantis ir nealergizuojantis. Tekstilės gamybai įprastai naudojamos cheminės medžiagos išskiria toksiškas dujas, kurios patekusios į aplinką gali sukelti įvairių sveikatos problemų, jau nekalbant apie odos sudirgimus ir alergines reakcijas.

Vilna puikiai tinka turintiems sąnarių problemų

Su sąnarių skausmais susiduriantys žmonės ieško, kaip palengvinti savo būseną. Atsakymu gali būti vilnos tekstilė, kuri gali padėti sumažinti sąnarių skausmus kenčiantiems nuo artrito, fibromialgijos ir kitų panašių problemų. Atsakymas, kodėl vilna gali padėti yra gana paprastas – tai temperatūros kontrolė ir minkštumas.

Vilnos pluoštas pasižymi unikaliomis temperatūros reguliavimo savybėmis. Iš tikrųjų vilna sudaro oro kišenėles, kurios padeda izoliuoti šilumą ir užtikrina kūnui stabilią komfortišką temperatūrą. Vilna taip pat pašalina drėgmės perteklių ir puikiai praleidžia oro srautus, tad miegosite ramiai ir patogiai. Būtent šilumos ir komfortiškos temperatūros reikia ir sąnariams.

Vilnos minkštumas ir elastingumas sąnariams taip pat naudingas – tekstilė suteikia patogią atramą kūnui. Žinoma, tekstilė taip pat pasižymi šia savybe, tačiau jos elastingumas naudojant menksta. Būtent dėl šios vilnos savybės pluoštas yra naudojamas net ligoninėse, kai reikia atramos taško. Taip pat vilna patikimai apsaugo ir ką tik gimusių mažylių galūnes.

Koks vilnos pluoštas naudojamas tekstilei?

Dažniausiai kalbant apie vilną galvoje turima avies vilna, bet net ir ji gali būti skirtinga, pavyzdžiui, savo minkštumu išsiskiria merino vilna. Bet vilnos užaugina ne tik avys, o ji sėkmingai naudojama tekstilės pramonėje ir pasižymi unikaliomis savybėmis bei yra natūrali. Pavyzdžiui ožkų, kupranugarių vilna – tai plačiausiai naudojamos ir paplitusios vilnos rūšys.

Susijusios prekės

avatar