Velykų išpardavimas kovo 20-31 d. 25% nuolaida su kodu VELYKOS2024 *nuolaidos nesumuojamos

Kaip prižiūrėti patalynę?

Kiek laiko skiriate patalynės priežiūrai? Greičiausiai į šį klausimą kiekvienas atsakys skirtingai, tačiau visi vieningai sutiks, kad tuo pasirūpinti būtina. Tiek geras čiužinys, tiek kokybiškos pagalvės ir antklodės bei švelnaus audinio užvalkalai labai svariai prisideda prie miego kokybės. Negana to, juk būtent patalynė viso miego metu turi sąlytį su oda, todėl labai svarbu ne tik teisingai užvalkalus pasirinkti, bet ir juos prižiūrėti. Tik ar žinote, kaip teisingai tą daryti?

Viena iš bendrų taisyklių yra periodiškai juos skalbti, tačiau to negana. Juk kiekvienas audinys unikalus, tad tikslinga atsižvelgti ir į tai, kokio audinio patalynę naudojate. Pateikiame kertines gaires, siekdami padėti Jums teisingai prižiūrėti patalynę ir ilgai mėgautis geriausiomis jos savybėmis bei puikia išvaizda.

Patalynės priežiūra, priklausomai nuo audinio

Ne paslaptis, jog natūralaus pluošto ir sintetinio pluošto patalynė reikalaus skirtingos priežiūros. O ir natūrali drobė, kartūnas, nuostabusis satinas ar kiti medvilniniai audiniai turės dar tam tikrų tik jiems būdingų poreikių. Todėl labai svarbu atsižvelgti į tai, kas tinka konkrečiam audiniui.

Jei lepinatės satino prabanga...

Itin maloni kūnui, glotni ir medvilnės privalumais žavinti satino patalynė patinka net patiems išrankiausiems. Tad ją išbandžiusieji dažnai suka galvą, ką padaryti, kad ši įstabaus grožio ir švelnumo patalynė neprarastų tokių savybių po kelių skalbimų. Juk norisi tuo komfortu mėgautis ir mėgautis...

Gali būti gana neįtikima, tačiau satino patalynė – būdama tokia solidi – visgi yra visai neįnoringa. Ji atlaikys daugybę skalbimų ir po kiekvieno Jus džiugins estetika bei reprezentatyvumu. Pavydėtinas tvirtumas, regis, visiškai nesiderina su elegantišku jos blizgesiu ir grakštumu, tačiau tuo ji ir žavi – suderina labai kontrastingas savybes ir leidžia minimaliomis pastangomis lepintis miegu joje ilgą laiką.

Viena svarbiausių patalynės priežiūros taisyklių yra taisyklingas skalbimas. Neretai teigiama, kad satinui tinkamiausia žema temperatūra. Tai visiška tiesa. Jei Jūsų patalynė yra tamsių tonų, sodrių spalvų, tai rinkitės maždaug 40 laipsnių temperatūrą. Tačiau šviesiai satino patalynei tiks ir 60 laipsnių temperatūra. Šių rekomendacijų paisymas leis išvengti spalvos blukimo.

Išskalbta satino patalynė gana sparčiai džiūsta.

Mėlyna EXCLUSIVE patalynė TAYLOR | Patalynė | Nostra

Jei mėgaujatės  flanelės švelnumu...

Dar vienas labai populiarus medvilninis audinys yra flanelė, pelnanti simpatijas tų, kurie prioritetu laiko maksimalų švelnumą, jaukumą bei šilumą. Flanelę nesunku atskirti iš daugelio audinių – paviršiuje ji turi švelnų mažą pūkelį, dėl kurio labai dažnai pasirenkama vaikų miegamiesiems. Būtent dėl šios išskirtinės savybės verta pasidomėti, kaip prižiūrėti tokį audinį, kad po kelių skalbimų nepasigestume purumą ir šilumą garantuojančio pūko.

Netinkamai prižiūrima net ir puikios kokybės flanelės patalynė po kelių skalbimų nesužavės – švelnusis pūkelis bus susivėlęs, daugelis sakys, jog patalynė „susiburbuliavo“. Todėl skalbdami šio audinio patalynę ją išverskite į kitą pusę arba naudokite specialų skalbimui skirtą maišą. Tai leis puoselėti patalynę ir jos paviršiui kur kas ilgiau išlaikyti pirminę išvaizdą. Flanelinės patalynės skalbimui rinkitės ne aukštesnę kaip 40 laipsnių temperatūrą ir švelnias skalbimo priemones.

Jei vis tik Jūsų patalynė iš flanelės „susiburbuliavo“ ir prarado reprezentatyvią išvaizdą, į pagalbą pasitelkite specialų pūkų rinkiklį – kokybiškas prietaisas gana puikiai surenka visus pūkelius, net ir tuos, kurie suformavę burbuliukus. Tai kaip reikiant prisidės prie flanelinės patalynės išsaugojimo.

Jei mėgaujatės klasikos gūsiu savo miegamajame – linine patalyne...

Lininė patalynė atrodo nepriekaištingai estetiškai, elegantiškai, alsuoja klasika bei tobulai atskleidžia minimalizmo subtilumą. Neišbandę patalynės iš lino neretai mano, kad ji gana šiurkšti, tačiau pakanka vos vieno šio audinio prisilietimo, kad nuomonė pasikeistų kardinaliai.  O geriausia tai, kad sulig kiekvienu skalbimo ciklu ši patalynė tampo tik minkštesnė ir švelnesnė.

Tiesa, prieš skalbdami pirmą kartą turėtumėte žinoti, jog linas gali susitraukti net iki 7 procentų.  Pirmam skalbimui rinkitės ne aukštesnę kaip 30 laipsnių temperatūrą. Ir būtent pastaroji yra bene vienintelis aspektas, kurį svarbu vertinti skalbiant. Visa kita maloniai džiugins – kuo daugiau kartų lininė patalynė skalbiama, tuo ji tampa ne tik minkštesnė bei švelnesnė, tačiau ir baltesnė!

Saugodami lino audinį nedžiovinkite patalynės ten, kur ją pasieks tiesioginiai saulės spinduliai, kadangi tai turės neigiamos įtakos spalvai.

Šis tas ir dėl lyginimo – lininę patalynę lyginkite tik iš blogosios pusės, mat nuo karščio ant audinio gali atsirasti blizgių dėmių. Kita vertus, linas gana žaismingai atrodo ir nelygintas, tiesa?

Jei esate pavergti kartūno paprastumo...

Glamžytas kartūnas yra dar vienas audinys iš medvilnės pluošto, todėl maloniai džiugina visomis šiam natūraliam pluoštui būdingomis savybėmis: laidumu orui, minkštumu, švelnumu, tvirtumu. Privalumų sąrašą papildo ir labai lengva šio audinio patalynės priežiūra. Tai neabejotinai vienas populiariausių pasirinkimų, ypač mėgiamas tų, kurie neturi laiko ar tiesiog nemėgsta patalynės lyginti. Glamžytas kartūnas visiškai neįnoringas ir nereikalaus specialios priežiūros.

Skalbimui geriausia rinktis 40 laipsnių temperatūrą, o skalbimo priemonėms audinys poreikių neturi, tad rinkitės tai, ką turite namuose ar tas priemones, kurios Jums labiausiai patinka. Patalynė džiūsta greitai, o išdžiūvusią galite iškart naudoti, nes vienas iš didžiausių glamžyto kartūno patalynės privalumų yra tas, jog šio audinio patalynės galima nelyginti.

Jei žavi drobė – neįnoringa ir paneigianti pirminius įsitikinimus...

Dar vienas nuostabus medvilninis audinys patalynei yra drobė. Kalbant apie pirminį įsitikinimą, tai daugelis ją įsivaizduoja kaip kietą ir gana šiurkščią. Tačiau šiandien mes galime pasiūlyti visišką priešingybę – mūsų asortimente esanti drobinė patalynė dovanos jaukumą ir švelnumą viso miego metu. O ką jau kalbėti apie laidumą orui ir kitas savybes, kurias audiniui dovanoja natūralus medvilnės pluoštas!

Kaip ir glamžytas kartūnas, drobė taip pat neturi specialių poreikių nei skalbimui, nei lyginimui ar džiovinimui. Skalbti geriausia 40 laipsnių siekiančioje temperatūroje. Skalbimo priemones galite rinktis savo nuožiūra. Jei nuspręsite patalynę lyginti, geriausia tą daryti išvertus ją į blogąją pusę. Tačiau neturintys laiko ar tiesiog nenorintys drobinės patalynės gali ir nelyginti – ji to tikrai nereikalauja ir atrodo puikiai net žaviai susiglamžiusi.

Bendros rekomendacijos patalynės priežiūrai, nepriklausomai nuo audinio:

  • Įsigiję naują patalynę visuomet pažiūrėkite jos etiketę ir įsitikinkite, jog audinys nereikalauja kažkokių specialių priežiūros taisyklių.
  • Patalynę skalbkite ją išvertę į blogąją pusę.
  • Natūralaus pluošto audinių patalynės neskalbkite drauge su sintetiniais.
  • Svarbu ir tai, jog nepridėtumėte į skalbimo mašiną daug skalbinių – patalynė turi suktis laisvai, kad gerai išsiskalbtų ir išsiskalautų.
  • Rinkitės mažiau apsisukimų per minutę – išvengsite didelio susiglamžymo.
  • Siekiant išvengti blukimo ir audinio susitraukimo reikėtų rinktis ne aukštesnę kaip 40 laipsnių temperatūrą.
  • Neretas patalynę skalbia drauge su rankšluosčiais, tačiau to daryti nereikėtų. Kodėl? Patalynės audinys yra švelnesnis, o rankšluosčių – šiurkštesnis. Dėl to ištraukę patalynę iš skalbimo mašinos ant jos galite pastebėti nemažai pavienių pūkų ar jų gniutulėlių.

Tikime, jog pateikta informacija padės kokybiškai pasirūpinti savo patalyne ir mėgautis komfortišku miegu bei ilgai džiaugtis puikia patalynės išvaizda.

Susijusios prekės

avatar