Velykų išpardavimas kovo 20-31 d. 25% nuolaida su kodu VELYKOS2024 *nuolaidos nesumuojamos

Patalynės priežiūra pandemijos metu

Šiomis dienomis pasaulis išgyvena nerimą dėl COVID-19 pandemijos, o tokios prevencinės priemonės kaip kaukių nešiojimas bei dažnas rankų plovimas tapo neatsiejama mūsų gyvenimo dalimi. O kaip su patalyne? Juk miegodami praleidžiame kone pusę gyvenimo, tad savo patalu taip pat verta prevenciškai pasirūpinti, siekiant apsisaugoti nuo viruso plitimo.

Kodėl priežiūros prevencija yra tokia svarbi?

Medicinos ekspertai primena, kad pandemijos metu itin svarbu tinkamai ir kruopščiai valyti savo daiktus ir namus. Ypatingą dėmesį reikėtų skirti ir patalynės priežiūrai. Juk lovos tekstilė yra puiki erdvė įvairioms bakterijoms ir mikrobams plisti, ypač jei tinkamai jos neprižiūrime.

Patalynė dažnai turi sąlytį su mūsų drabužiais ar kitais daiktais, o taip virusai taip pat gali būti pernešami. Pandemijos metu labai svarbu užtikrinti, kad patalynės komplektas būtų naudojamas individualiai.

Taip pat venkite ant lovos dėti įvairius daiktus ar drabužius – net ir trumpas kontaktas su kitais daiktais ar tekstile gali būti lemtingas. Jei mėgstate ant lovos prisėsti ar prigulti su drabužiais, visada naudokite lovos užtiesalą – taip apsaugosite patalynę, kurie miegant tiesiogiai liečiasi su oda nuo mikrobų ir bakterijų, kurių per visą dieną gali prisikaupti ant mūsų drabužių ar kitų daiktų, kuriuos dedame ant lovos.

patalyne

Prevencinė patalynės priežiūra

Pandemijos metu patariama dažniau skalbti įvairius tekstilės gaminius, kurie turi artimą kontaktą su mūsų oda. Ne išimtis ir patalynė, o taip pat ir rankšluosčiai, chalatai bei kt. Prieš pandemiją bendroji rekomendacija buvo tokius tekstilės gaminius kaip lovos užvalkalai skalbti bent kas antrą savaitę, o įvelkamą patalynę vėdinti ir skalbti, jei ji yra skalbiama, bent kartą per mėnesį. Tačiau po koronaviruso paplitimo šios rekomendacijos pasikeitė ir skalbimo intervalai sutrumpėjo iki vienos savaitės. Apskritai, kuo dažniau šiuo sudėtingu laikotarpiu skalbsite patalynę, tuo geriau.

Dažnas skalbimas ir aukštesnė skalbimo temperatūra yra puiki prevencinė priemonė įvairiems mikrobams ir bakterijoms, o tai padeda apsisaugoti nuo sezoninių susirgimų. Tiesa, verta prisiminti, kad dažnas patalynės skalbimas taip pat yra puiki priemonė ir kovojant su alerginėmis reakcijomis, kurias pavasarį sukelia įvairios žiedadulkės.

Skalbti patalynę pandemijos metu rekomenduojama kuo aukštesnėje temperatūroje. Suprantama, tai gali greitai pažeisti audinį, todėl rinkitės tvirtesnio pluošto ir storesnius patalynės užvalkalus. Pavyzdžiui, gana aukštoje temperatūroje galima skalbti įvairaus medvilnės pluošto tekstilės gaminius, jie atsparūs temperatūrai ir greitai džiūsta.

Sergančiųjų patalynės priežiūra

Jei kuriam nors iš namiškių buvo nustatytas koronavirusas arba pasireiškė į COVID-19 panašūs simptomai, nerizikuokite ir tinkamai pasirūpinkite jo patalyne. Sergančio ar galimai užsikrėtusio asmens patalynę reikėtų skalbti atskirai, rekomenduojama jos nepurtyti prieš skalbimą, nes taip virusas gali išplisti aplinkoje.

Sergančio COVID-19 asmens patalynę lieskite tik su vienkartinėmis pirštinėmis ir po naudojimo jas nedelsiant išmeskite. Skalbimui naudokite dezinfekcinėmis savybėmis pasižyminčius skalbiklius, jei įmanoma, galima naudoti baliklį, o vandens temperatūrą rinkitės aukščiausią įmanomą, atsižvelgiant į skalbyklės galimybes.

Išskalbtos patalynės nepalikite skalbimo mašinos būgne, nes drėgmė yra puiki terpė daugintis bakterijoms. Skalbinius nedelsiant džiaukite gerai vėdinamoje patalpoje arba lauke. Net ir po kontakto su išskalbta patalyne gerai dezinfekuokite rankas arba džiaunant skalbinius dėvėkite pirštines.

Išdžiuvusią patalynę rekomenduojama išlyginti karštu lygintuvu – taip suteikiama papildoma dezinfekcija, nes mikrobai ir bakterijos nėra atsparūs karščiui. Atkreipkite dėmesį į tai, kad patalynės užvalkalai yra iš skirtingų pluoštų ir slaugai pasirinkite kuo atsparesnius dėvėjimuisi ir aukštai temperatūrai audinius.

Susijusios prekės

avatar