Flanelės patalynei 30% nuolaida. Žiūrėkite čia!

Ar patalynė turi įtakos sapnams?

Spalvų įtaka galite tikėti, galite ne, tačiau fakto, kad klausimas apie spalvų įtaką vis iškyla, nepaneigsite. Tai patvirtina ir mokslininkų ne kartą atlikti tyrimai, kurių rezultatai yra gana skirtingi. Vis dėlto moksliškai patvirtinta ir neabejojama, kad spalvos turi psichologinį poveikį, tad kodėl tuo nebūtų galima pasinaudoti ir siekiant geresnės miego kokybės?

Kokia patalynės spalva tinkamiausia?

Patalynės pasaulyje varijuoja daugybė įvairių spalvų be atspalvių, tačiau manoma, kad miegui tinkamiausia spalva yra mėlyna. Dėl šios priežasties įvairių mėlynos atspalvių patalynės užvalkalų asortimentas yra itin gausus. Ši spalva ramina, asocijuojasi su vandeniu, dangumi, gyvybe. Tai spalva, kuri dažnai naudojama SPA interjere, grožio salonuose, tad mūsų pasąmonė ją sieja su maloniomis ir sveikatinančiomis procedūromis.

Antroji pagal tinkamumą geram miegui spalva yra geltona. Įvairių tyrimų metu nustatyta, kad geltona yra neutrali ir skatina nervų sistemos veiklą, stimuliuoja nervines funkcijas teigiamai ir leidžia atsipalaiduoti, todėl puikiai tinka miegui. Didžiausia bėda yra tame, kad geltonos spalvos patalynė daugeliui neatrodo itin stilinga, tad šios spalvos privalumais gali pasinaudoti tik ją tikrai mėgstantys.

Toliau sąraše - įvairios neutralios spalvos ir atspalviai, kurie taip pat siejasi su ramybe, poilsiu, atsipalaidavimu. Miegui puikiai tinka pilka ir ruda spalvos bei įvairūs jų atspalviai ar deriniai.

Šiltas ar šaltas atspalvis?

Atspalvio šiltumas turėtų priklausyti nuo metų laiko. Verta prisiminti, kad atspalviai į šiltus ir šaltus yra klasifikuojami ne šiaip sau - būtent taip juos identifikuoja mūsų smegenys. Taigi, vasarą, kai miegui norisi gaivos ir vėsumo, geriausia rinktis šaltesnius atspalvius iš mėlynos ar pilkos gamos. O štai žiemą, kai tik ir svajojate apie jaukią šilumą, puikiai tiks šiltos spalvos, varijuojančios nuo sodrios geltonos iki švelnios oranžinės.

Universalus pasirinkimas yra balta patalynė, kuri tiks visiems metų laikams ir bet kokio interjero miegamajame atrodys puikiai. Tačiau su jos priešingybe - juoda patalyne - reikėtų elgtis atsargiau. Juoda patalynė sugeria šilumą, tad jei pro langą ant lovos krinta saulės spinduliai, vos atsigulę į lovą pajusite saulės šilumą. Antra vertus, nors juoda spalva atrodo itin stilingai, namų tekstilėje patariama jos vengti dėl keliamų negatyvių asociacijų ir savybės itin traukti dėmesį - juodi daiktai namų aplinkoje trukdo susikaupti ir blaško.

Vienspalvė ar raštuota patalynė?

Kalbant apie raštų įtaką miegui ir sapnams, verta prisiminti mažuosius miegalius. Jiems patalynės raštas yra svarbiausias, o suaugusiesiems lemiamos įtakos jis visiškai neturi. Taigi, patalynę sau galite rinktis tokio rašto, koks labiausiai patinka, tačiau patalynė vaikams turėtų būti pasirenkama sutelkiant dėmesį į detales.

Patalynė vaikams dažnai yra marginama ne tik abstrakčiais raštais, bet ir įvairiais piešinėliais, puošiama animacinių filmukų herojais ir pan. Visa tai itin veikia vaikus, nes mažyliai prieš miegą dažnai mėgsta svajoti, kurti istorijas - tai lavina vaizduotę ir nuteikia įspūdingiems sapnams, o patalynės raštai dažnai tampa tema vaizduotei. Dėl šios priežasties patariama pasirinkti neutralų, mielą ir pozityviai nuteikiantį raštą, kuriame, pavyzdžiui, atsikartoja meškiukų, laivelių ar panašus ornamentas. Reikėtų vengti labai ryškių spalvų ir vaikus bauginančių objektų, pavyzdžiui, tokie gana dažnai mažyliams atrodo klounai.

Žinoma, galima rinktis ir vienspalvę patalynę, tačiau įvairūs raštai vaikiškoje patalynėje vyrauja ne veltui. Mokslininkai teigia, kad tai skatina mažylių vaizduotę ir suteikia galimybę geriau pažinti pasaulį.

Susijusios prekės

avatar