Velykų išpardavimas kovo 20-31 d. 25% nuolaida su kodu VELYKOS2024 *nuolaidos nesumuojamos

Kaip miegoti ramiai?

Ramus ir gilus miegas yra itin naudingas mūsų psichinei bei fizinei sveikatai ir savijautai. Tik gerai miegant galima gyventi pilnavertį ir kokybišką gyvenimą, o net ir nedidelis miego trūkumas itin greitai pasijaučia ir lengvai išbalansuoja mūsų dienos energijos išteklius, produktyvumą ir emocinę pusiausvyrą. Nors daugeliui žinomas posakis, kad miegas skirtas tik silpniesiems, iš tikrųjų yra priešingai – puikia miego kokybe mėgaujasi tie, kurie daug pasiekia. Kodėl taip yra? Viskas labai paprasta: tik puikiai pailsėjęs žmogus yra produktyvus, kūrybingas ir svarbiausiai gali džiaugtis savo veikla. Tad geras miegas yra pirmasis ir itin svarbus žingsnis kiekviename gyvenimo pasirinkime: kai pradedate studijuoti, kuriate verslą ar imatės kitų svarbių darbų.

Kaip pagerinti miego kokybę?

Ramus ir gilus nakties miegas gali atrodyti nepasiekiamu tikslu, jei pastaruoju metu prabundate trečią ryto ir nebepajėgiate užmigti. Vis dėlto miego kokybę kontroliuoti yra lengviau, nei galvojate. Lygiai taip pat galima kontroliuoti ir tai, kaip jaučiatės ką tik prabudę, tad miego sutrikimų pirmiausia verta ieškoti kasdienėje rutinoje.

Įvairūs kasdieniai įpročiai gali palaipsniui kenkti miego kokybei, tačiau realią jų įtaką pastebime tik tada, kai jau nebe pirmą savaitę nepavyksta gerai išsimiegoti. Pokyčių reikia imtis tuoj pat – prasta miego kokybė itin greitai pakenkia emocinei būsenai ir psichinei sistemai, taip sunku tampa atlikti ir su fizinėmis pastangomis susijusius kasdienius darbus. O kur dar žalingas miego trūkumo poveikis grožiui! Nedelsiant peržvelkite savo dienotvarkę ir padarykite reikalingus pakeitimus.

Individualūs poreikiai

Jei antroji pusė ar kiti šeimos nariai mėgsta „naktinėti“ ir gulasi vėlai, nereiškia, kad tai tinka ir Jums. Kiekvieno žmogaus miego režimas yra individualus ir priklauso nuo daugybės veiksnių. Geriausia, ką galime padaryti, tai išmokti klausyti savo organizmo ir užuot kovoję su mieguistumu, iš karto eitume miegoti. Tokia taktika vadinama natūralaus miego ciklo sinchronizavimu ir yra laikoma labai veiksminga. Klausantis organizmo poreikio miegui palaipsniui susiformuoja natūralus miego ciklas, kuris kartojasi kasdien, o organizmui pripratus prie ritmo, lengva miego „grafiką“ paslinkti ir valandą ar dvi.

Pasirinkite laiką, kai jaučiate mieguistumą ar nuovargį ir stenkitės eiti miegoti tuo pačiu metu – miego rutina daro stebuklus. Žinoma, nereikia persistengti su trumpomis pogulio valandėlėmis: tai puiki išeitis kompensuoti miego trūkumą, bet tik tada, kai jau turite stabilų miego režimą.

Pagerinkite savo miego aplinką

Gilus miegas yra būtinas smegenų poilsiui, tačiau net ir nedideli dirgikliai gali išmušti organizmą iš pusiausvyros. Miegamajame turi vyrauti vėsa ir ramybė, tad pasirūpinkite tinkamu vėdinimu ir pašalinkite visus triukšmo šaltinius: televizoriui, kompiuteriui ar grotuvui miegamajame tikrai ne vieta.

Įsitikinkite, kad lova yra tikrai patogi. Patalynės užvalkalai turėtų būti laidūs orui, švelnūs ir tinkamo dydžio. Jei dažnai prabundate dėl nepatogios miego pozicijos, tikriausiai atėjo metas pakeisti pagalvę, o galbūt net pagalvoti apie naują čiužinį. Medvilnė puikiai tinka sąlyčiui su oda ir nesukelia dirginimų bei alerginių reakcijų, o patalynės užpildui galite rinktis poliesterį – tai puiki ir gana ilgaamžė medžiaga, kuri yra lengva ir leidžia patogiai miegoti, nevaržo judesių.

Jei einate miegoti anksčiau, miegamajame būtinos patikimai nuo saulės šviesos saugančios užuolaidos. Mūsų organizmas miego laiką sieja su tamsiu paros metu, tad šviesoje užmigti paprastai yra sunkiau, miegas nėra toks gilus. Taip pat venkite miegamajame valgyti, naudotis kompiuteriu ar išmaniuoju telefonu – taip smegenys lovą susies su poilsiu, atsipalaidavimu, miegu.

Susijusios prekės

avatar