Flanelės patalynei 30% nuolaida. Žiūrėkite čia!

Ar metas keisti pagalvę?

Pastaruoju metu tapo sunkiau patogiai įsitaisyti lovoje, o gal prastai miegate? Gali būti, kad atėjo metas keisti pagalvę. Juk geresnė miego kokybė yra puiki motyvacija laiku pasirūpinti patalyne! Nors ir ne tokia didelė kaip antklodė ar čiužinys, pagalvė yra itin svarbi miego kokybei, o kai kuriais atvejais – net ir svarbiausia patalynės komplekto dalis.

Visi mėgaujamės jausmu, kurį suteikia minkšta pagalvė, tačiau iš tikrųjų jos funkciją nėra vien tik patogumas. Pagalvė mūsų kūnui padeda išlaikyti tinkamą stuburo padėtį miego metu, o tai labai svarbu – netinkama padėtis neleidžia atsipalaiduoti, o tai yra miego kokybę stipriai veikiantis veiksnys. O jei pagalvės įtaka miego kokybei vis tiek neatrodo reikšminga, pagalvokite apie tai, kad ryte galite prabusti kamuojami nugaros skausmo – daugeliu atveju tai taip yra netinkamos stuburo padėties, už kurią atsakinga pagalvė, miego metu padarinys.

Kodėl keisti pagalvę yra taip svarbu?

Viena pagrindinių priežasčių yra patogumas ir tinkama miego pozicija. Susidėvėjusi pagalvė negali tinkamai atlikti savo funkcijos, tad ramiai ir patogiai išmiegoti visą naktį yra sudėtinga. Tai pagrindinė, tačiau tikrai ne vienintelė pagalvės keitimo priežastis.

Kiekvieną naktį, kai miegame, ant pagalvės užvalkalo kaupiasi negyvos odos ląstelės, odos išskiriami riebalai, prakaitas, plaukų dalelės. Didžiąją dalį nešvarumų sulaiko užvalkalas, kurį skalbiame gana dažnai, tačiau jis nėra pajėgus visiškai apsaugoti pagalvės, tad dalis šių plika akimi nematomų dalelių patenka ir į pagalvės audinį. Laikui bėgant tokia tarša didėja.

Ilgai naudojamose pagalvėse yra pakankamai organinių dalelių, kurios yra dulkių erkučių maistas. Tai mikroorganizmai, kurių plika akimi taip pat nepamatysime, tačiau jų daromą žalą tikrai pajusite. Visų pirma dulkių erkutės yra pavojingos alergiškiems žmonėms, o taip pat jų kūno dalelės yra tokios mažos, kad jas galime įkvėpti, jos kaupiasi plaučiuose. Be to, erkutės suteikia pagalvei papildomo svorio ir pablogina jos užpildo oro laidumo savybes, pagalvė ilgainiui praranda minkštumą ir standumą.

Ženklai, kad reikia keisti pagalvę

Kartais gali būti gana sudėtinga prisiminti, kada pagalvę įsigijote ir kiek laiko ją naudojate. Pastebėti, kad atėjo metas keisti pagalvę padės šie ženklai:

  • pagalvės užpildas tapo nevientisas, jaučiami gumulėliai;
  • ant pagalvės atsirado lengvai pastebimų spalvos pakitimų;
  • dažnai prabudę jaučiate nugaros ar pečių skausmus, miegant nutirpsta galūnės;
  • vis sunkiau yra rasti tinkamą miego poziciją, prabundate prastai pailsėję;
  • rytais jaučia galvos skausmą, jis lydi ir atsiradus įtampai dienos metu;
  • einant miegoti ar keliantis ima čiaudulys;
  • prieš gulant miegoti norisi kaskart pakedenti pagalvę;
  • perlenkus pagalvę perpus ji ne iš karto sugrįžta į pradinę formą.

Jei pastebėjote vieną ar net keletą šių ženklų, suskubkite pasirūpinti nauja pagalve – su senąja teks atsisveikinti.

Kad pagalvė tarnautų ilgiau

Vienas patikimiausių būdų pailginti bet kokio užpildo pagalvės tarnavimo laiką yra tinkami patalynės užvalkalai. Juos reikėtų parinkti tiksliai pagal pagalvės dydį – paprastai tai yra paprasta, nes naudojami keli standartiniai pagalvių ir užvalkalų formatai. Pagalvės užvalkalą skalbkite reguliariai, bet ne rečiau kaip kas 3-4 savaites. Tai optimalus laikotarpis per kurį audinyje susikaupę organiniai mikronešvarumai gali būti efektyviai pašalinami skalbimo metu.

Atkreipkite dėmesį į pagalvės etiketę – kai kurias jų galima skalbti skalbyklėje. Net jei turima pagalvė, pasak etiketės, nėra skalbiama, nepamirškite bent keletą kartų per metus jos išvėdinti. Tai patariama daryti saulėtą dieną, nes saulės spinduliai veikia antibakteriškai, būdama atvirame ore pagalvė prisisotins gryno oro, tad bus puresnė ir gaivesnė.

Rūpinkitės savo pagalve ir ji užtikrins ramų miegą!

Susijusios prekės

avatar